Sannsynlig luksasjon i sternoclavikularleddet

Spørsmål

Hei. Lørdag for en uke siden våknet jeg med smerter i h.skulder. Regnet med at jeg hadde lagt forkjært. Et par dager senere oppdager jeg en klump på krage-brystben. Ved bøyning av skulder innover føles det som om 'noe' er løst. Har lest om at kragebenet kan komme ut av ledd, og disse symptomene ligner veldig på det jeg opplever.Har vært til røntgen og fikk sms melding om at ingenting alvorlig ble funnet. Men jeg har fremdeles vondt og har problemer ved bruk av arm i noen posisjoner og av og til føler jeg at det lager lyd eller 'plopper' opp ved bevegelse. Prøver å holde armen så stabil mulig og litt bakover med skulder. Det føles best. Skulle gjerne hatt råd om hva jeg skal gjøre for å bli fortest mulig kvitt dette her. Jeg har ikke slått meg eller falt på kragebenet, men har drevet litt hardere trening enn jeg er vant til siste tiden, med hyppige armhevinger. Har holdt meg i ro siste uken nå. Tusen takk! Hilsen Liv

Svar

Hei, Siv!

Jeg er usikker på om natten du referer til var nok til å forårsake denne tilstanden, mer trolig har det vært aktiviteter eller hendelser i forkant, feks armhevningene som du har drevet med. Jeg synes du klassisk beskriver en situasjon hvor kraveleddet står delvis ute av stilling, mot brystbeinet fortil. Denne tilstanden finnes av to typer, en fremre, som du sannsynlig har, og en bakre. Navnet henspeiler på hvilken vei kravebeinet orienterer seg i forhold til brystbeinet. Hvis tilstanden foreligger på begge sider, kan det oppstå uten skade ved generell ettergivelse i bindevevet. Énsidig oppstår oftest etter en akutt skade eller hendelse.

Jeg vil tro at det kun ble tatt standard røntgenbilder av skulderbuene dine, og da vil det være vanskelig å se tilstanden. Det bør gjøres CT for å se om kravebeinet står ute av ledd, men selv da vil det kunne være vanskelig å se, all den tid "kulen" ikke er like fremtredende når du ligger. Det skal ved en undersøkelse være rimelig enkelt å fremprovosere at kravebeinet kommer ut av ledd, for på den måten å stille diagnosen.

Diagnosen er nok som du sier. Det er ofte ikke behov for noen behandling, annet enn støtteslynge i noen uker, og unngå større belastning på leddet, feks armhevninger de neste 3 måneder. Hvis dette blir en plage for deg, vil jeg anbefale at du blir vurdert av en ortoped. Man kan da gjøre en leddbåndsrekonstruksjon rundt leddet, for å stabilisere det.

Lykke til!