Samensatt sykdom

Spørsmål

Hei!
Ved gu:vevet i labla er bløtt og tildels sammenfalt;nærmest involert.normal behåring. normalt funn ved fø. og normale ovaler ved u-lyd.Hormonstatus normal. Hva kan dette være? Har begynt kjenne mer bein i underlivet og rundt.
Ømt i halebein. Da ligger, prikking på innside av lårene. Samtidig brennende varme på innside av lårene. Varme utvider i lårene. Blitt øm på innside av lårene. Da sitter, brennende varme bak i rumpe. Ømt bak i rumpe, dvs. kjenner beine i rumpe. Kan ikke ligge/sitte lenge.
Smerte og prikking under høyre fot. Samtidig vondt i høyre ankel. Da smerte veldig sterkt, får vondt i venster ankel også. Smerte så sterk at må bite tennene sammen og får hjertebank. Smerte blir verre av fys.aktivitet. Hjulper ikke heller da tøyer.
Hatt stikkende smerte bak høyre bekkenet og ishias siden undomsaldern (smerte ca 11 år)for jeg fikk behandling. Føler at høyre bekkenet ligger ikke helt normalt.
Økt svetterproduksjon.Nå også fått stinkende svett.
Varm og svullen i fingrene. Ju varmere, desto mer svullen. Ibland svullen i øyene. Også litt hoven i føttene. Ikke allergier.
Varm i ansiktet og i panne. Da treig i hodet, tankene går langsomt.
Hukommelse dårlig. Husker ikke navn på venner. Kjører bil, husker ikke plutselig vart jeg er på vei...Dårlig hukommelse gjør dagen vanskelig.
Kan ikke gå på turer lengre fordi sover da ingenting på natten. Ellers sover ca. 2-3 timer om natten. Sover ikke på dagen. Gjesper ikke. Fungerer som en maskin. Føler meg ikke trøtt men er veldig sliten.

MR av hodet tatt og det ok. Røntgen av rygg tatt og det ok. Blodverdier ok. Kanskje MR av nedre delen av ryggen er aktuellt?
Kan det være at autonomisk nervesystem er i ubalanse, dvs sympatisk nervesystem? Syk av evig smerte?
Har ikke angst og er lykkelig sammen med en kjæreste.

Relevante sykdommer/medisiner: Degenerativ skive L5/S1. Nå behandlet av kiropraktor.

Kvinne, 33 år

Kommersiell tjeneste fra Lommelegen:

Har du spørsmål om din egen helse?

Spør en spesialist i dag og få svar allerede i morgen

Svar

Hei!

Du beskriver et svært omfattende sykdomsbilde som jeg godt kan skjønne at er svært ubehagelig for deg. Det er nok langt fra sikkert at alle dine symptomer kommer på grunn av en bestemt sykdom og jeg vil derfor først gå litt gjennom de forskjellige symptomene.

Smerter og prikking i beina:
Dette er symptomer som kan komme av problemer med ryggen, for eksempel prolaps. Ved slike sykdommer kan nerverøttene som går ut fra ryggraden komme i klem slik at man får smerter eller prikking i de delene av kroppen som får nervetråder fra disse hovedrøttene. Du har altså en degenerativ skive mellom ryggvirvlene L5 og S1, det vil si at den hovednerven som kan komme i klem her er L5-nerven, denne gir blant annet nervefibre til undersiden av foten (på stortåsiden) samt ankelen. Slike smerter kan være ekstremt sterke.
Hvis det er lenge side du har fått tatt MR eller CT av nedre del av ryggen din så ville jeg absolutt diskutert med fastlegen din om hun eller han skal henvise deg til en slik undersøkelse. Det kan være greit å få sjekket om situasjonen i L5/S1 har forverret seg og om du eventuelt har fått noen flere skjevheter i et av de andre nivåene.

Økt svetteproduksjon, søvnproblemer, og dårlig hukommelse:
Dette kan være resultater av smertene fra beina dine, dette er nemlig noe som vil stresse hele kroppen din og det kan gi slike symptomer. En annen ting som bør sjekkes hvis det ikke allerede er gjort, er stoffskiftet ditt. Symptomene dine kan passe godt med den tilstanden vi kaler for hyperthyreose, dette betyr høyt stoffskifte. Stoffskiftehormonene våre skilles ut av skjoldbrukskjertelen som ligger foran på halsen. Det finnes flere forskjellige årsaker til at denne kjertelen av og til begynner å skille ut for mye stoffskiftehormon (tyroksin), den vanligste er at immunsystemet vårt begynner å produsere stoffer som stimulerer kjertelen til å skille ut ekstra tyroksin. For mye tyroksin kan også føre til at man føler seg oppsvulmet i øynene, av og til kan faktisk øynene begynne å bule litt ut (exophtalmos). Man kan undersøke nivået at stoffskiftehormoner ved hjelp av en enkel blodprøve, snakk med legen din om dette.
Du kan lese litt mer om denne tilstanden ved å følge linken på toppen av dette svaret.

Det er jo langt fra sikkert at dine plager kommer av noen av de årsakene som jeg har gått gjennom her, men ut ifra symptomene er det dette som høres mest sannsynlig ut. Når du er så mye plaget som du er nå så går dette naturligvis ut over livskvaliteten og det er ikke bra. Jeg vill absolutt bestilt en ny time hos fastlegen for å få en skikkelig sjekk. Da kan dere sammen blant annet gå gjennom de punktene som jeg har nevnt her, og eventuelt andre årsaker som legen din kan sjekke.

Håper dette var til hjelp!

Har du spørsmål om Allmennmedisin?

Spør en av våre spesialister og få svar innen 1 – 3 virkedager.

  • Få skriftlig legesvar på mail
  • 100 % anonymitet
  • 30 leger fra 10 ulike fagfelt
Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Pris fra 259,-