Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Rynker rundt munn og hake

Spørsmål

Hei. Jeg var usikker på om jeg skulle stille spørsmålet mitt til deg eller hudlegen. Stoler på at du sender spørsmålet mitt til noen andre hvis jeg har bomma.

Jeg har nylig fått greie på at jeg er på vei inn i en veldig tidlig overgangsalder. Dette har nesten gitt meg panikk for å eldes for fort. Huden min har i alle år sett fin ut. Men i det siste har jeg nesten brukt lupe når jeg ser på huden min og legger merke til mange små linjer på og rundt haken min og linjer som går fra nesen og ned til munnen. Det ser nesten ut som noen har brukt sugerør og dratt ut fukt fra underhuden, slik at overhuden har fått mer linjer. Har skjønt at kjønnshormoner har mye å si for kollagenproduksjonen, og det kan være at jeg ikke kan bruke tilførte hormoner. Hva skal jeg gjøre for å forebygge best mulig? Og ikke minst forbedre de linjene som har oppstått. Jeg har aldri røkt og bruker solkrem med høy faktor. Har også startet å ta litt høye doser omega3. Kjøpte nylig swiss roller, men har ikke begynt å bruke den enda. Har sensitiv hud, så kvier meg litt for å starte behandlingen. Kan swiss roller gjøre rynkene verre? Har lest om noen få erfaringer på nettet der noen mente de fikk mer rynker etter behandlingen. Hendene mine har også blitt veldig linjete og "punktert". Kan Swiss roller brukes der også?

Ser frem til å få noen gode råd. Klarer ikke helt å roe meg innvendig siden jeg virkelig fikk sjokk etter nyheten angående overgangsalder. Jeg trodde den var 15 år unna...

Svar

Det finnes flere måter å angripe slike rynker som oppstår rundt munnen når huden eldes. Det vanligste i dag er nok å bruke en filler av type Hyaluronsyre og injesere dette i rynkene og der hvor du har hatt volumtap. Det er ulike merker på makedet og det ulike formuleringer etter hvilket nivå som skal injeseres. Disse midlene varer typisk 6 mnd, og det må da gjentas.

Et annet alternativ er kjemisk peeling eller laserbehandling av huden rundt munnen. Man fjerner da det øverste hudlaget med kjemikalier (vanligvis tri klor eddiksyre, TCA) eller laserlys, og under tilhelingen blir huden glattere.Laserbehandling er smertefullt og krever en form for anestesi, og det er væskende sår i minst en uke etterpå. Kjemisk peeling er ikke smertefullt, og bortsett fra flassing etter noen dager er det lite ubehag i etterkant. Man er solømfintlig en stund etterpå og kan også få pigmentforandringer dersom man er i solen for tidlig etter et slikt inngrep. En CO2 laser-behandling varer ca 10 år før aldersforandringene henter inn effekten, mens effekten av TCA peelinger er mindre og mer kortvarig.

Man kan også sette ulike substanser i huden som øker metabolismen og lager en betennelsesreaksjon. Det kan være serum eller blodplater eller som du selv var inne på Sviss roller hvor en rulle med mange, små nåler stikkes gjennom huden. Dette gir en glød i huden, men effekten opphører hvis man slutter med behandlingen.

Kirurgisk behandling i form av ansiktsløftning har ingen plass i dette, det strammer ikke opp huden rundt munnen, og det er vanlig å kombinere ansiktsløftning med peeling eller laser.

Til sist er det mange som bruker Vit-A krem i ansiktet. Dette øker også stoffskiftet i huden og gir en mer elastisk hud med glød.

Som du ser der det en liten jungel her av ulike alternativer. Det er nok lurt å oppsøke en klinikk som tilbyr ulike behandlinger slik at man finner frem til en behandling som gir tilstrekkelig effekt uten for høy risiko for komplikasjoner.

Håper svaret kan være til hjelp.