Rykninger i musklene: Bivirkninger av antidepressiva?

Spørsmål

Mann på 23. Får ingen annen hjelp enn sykemelding fra fastlege. Smerter i hele kroppen, føles som voksesmerter nesten. Prikking i bena, noen ganger svikter knærne ved gange. Melkesyre av å stå oppreist til tider. Utmattet nesten konstant. I tillegg til dette har jeg rykinger nesten som tics, mest i nakke og armer. Tilstanden har blitt verre over tid. Et par dager i uken kommer jeg meg ikke på jobb grunnet smertene og rykinger. Vær så snill og kom med råd, mulig diagnoser, behandlinger, hva som helst.

Mann 23

Kommersiell tjeneste fra Lommelegen:

Har du spørsmål om din egen helse?

Spør en spesialist i dag og få svar allerede i morgen

Svar

Hei.


For å bli kvitt et hvilket som helst helseproblem, eller for å gi råd om hvordan noe kan behandles, må en naturligvis først vite hva som skal behandles. Dvs få stilt en diagnose. Det lar seg dessverre ikke gjøres over internett, spesielt ikke når du er såpass utypiske symptomer som dette. Da må en undersøkes og utredes nøye for å se etter årsaker. Jeg vet ikke hvordan du har blitt undersøkt og utredet for dette hittil. 

Men en lege som skal utrede slike plager, må tenke bredest mulig, og gjøre grundig kroppslige undersøkelser og ta blodprøver, for å se om det er mulig å finne noen spor å nøste videre i.

Noen sykdommer har ganske typiske symptomer, slik at en kan si at det er stor sannsynlighet for "sykdom x" når en hører beskrivelsen av symptomene. F.eks. sviende og hyppig vannlating ved urinveisinfeksjon. Men andre symptomer, slik som du har, er det vi kaller uspesifikke, dvs de peker ikke tydelig eller klart i noen som helst entydig retning, og kan følgelig skyldes "alt eller ingenting".  Derfor har jeg ingen konkret mistanke om en spesifikk diagnose her, dessverre. 

Men det jeg i det minste kan være konkret på, er dette med rykningene dine.  Det er meget typiske og ganske vanlige bivirkninger for en lang rekke antidepressiva, og du sier jo under Tilleggsopplysninger at du bruker antidepressiva. Jeg tror nok at sannsynligheten for det er såpass stor at du bør diskutere med legen din om ikke du bør ta et opphold med disse, for å se om plagene da forsvinner. Gjør de det, og evt kommer tilbake igjen når du begynner med medisinen igjen, har du funnet årsaken.

Det er ikke utenkelig at mye av dine andre plager også kan skyldes bivirkninger. Spesielt sannsynlig blir det, hvis ikke en finner noen andre forklaringer ved undersøkelser og utredninger, og alt virker normalt og greit og uten tegn til sykdom.


Vi får nesten håpe at dette er bivirkninger, for da er det jo så lett å bli kvitt plagene: Da må du slutte med medisinene. Gjennomfør imidlertid slik utprøving av medisinkutt i samråd med legen din, så kan du få hjelp til å trekke korrekte konklusjoner også, samt finne ut om du trenger annen medisin om det blir slik at du ikke kan bruke de medisiner du bruker pr idag. Jeg ville ikke bli overrasket om det er dette som er årsaken, så la nå for alt i verden ikke være å teste ut denne hypotesen.

Har du spørsmål om Allmennmedisin?

Spør en av våre spesialister og få svar innen 1 – 3 virkedager.

  • Få skriftlig legesvar på mail
  • 100 % anonymitet
  • 30 leger fra 10 ulike fagfelt
Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Pris fra 259,-