Ryggvondt

Spørsmål

Etter stor påkjenning av familær art, fikk jeg etter noen dager vondt i korsryggen, litt har jeg hatt hele tiden, men ikke slik som nå. Smertene er murrende og slitsomme av og til intense. Jeg har vanskeligheter med å stå opp av sengen og kle på meg, bedre om kvelden.
Jeg vet at jeg kan gå opp i dosering av Prednisilon, men hvor mye? Hvis det hjelper, hvor raskt kan jeg gå ned igjen i dosering?
Jeg startet med fire tabl. 20 mg.

Relevante sykdommer/medisiner: Jeg har polymyalgia rheumatica , og tar nå 7 mg Prednisilon pr dag. Dette har jeg tatt siden september.

Kvinne, 67 år

Svar

Hei !

Du har altså polymyalgia revmatika og bruker Prednisolon for dette.
Det som imidlertid er aldeles umulig for meg å vite, ut fra dine opplysninger ovenfor, er om dine ryggsmerter nå er en forverring av din sykdom, eller "vanlige ryggsmerter" som vi alle har fra tid til annen, f.eks. utløst av fysiske eller psykiske påkjenninger.

Det vil derfor være helt feil å vurdere opptrapping av Prednisolon, dersom dine ryggsmerter nå ikke har med din polymyalgi å gjøre. Da bruker man isåfall feil medisin mot feil sykdom.
Dersom det imidlertid er din polymyalgi som er inne i en forverret fase, så kan det jo avgjort være riktig å øke Prednisolon dosen noe i en stund.

Dette må du imidlertid bli undersøkt for av din lege, for å finne ut hva dine ryggsmerter egentlig representerer.
Er det polymyalgien-> evt opptrapping av Prednisolon
Er det annen type ryggvondt-> evt rtg, CT, evt fysioterapi, egentrening osv osv.

Ønsker deg uansett lykke til og god bedring !