Ryggsmerter

Spørsmål

Jeg har i ca 10 år hatt smerter nederst i ryggen, som stråler nedover begge beina, og helt ned i tærne (det varierer hvilket ben det er mest smerter i, og hvor store smerter det er) Har tatt CT (eller MR?) to ganger, det har ikke vært noe prolaps å se. Etter så lang tid, ikke med konstante, men med lange og hyppige perioder med smerter og "bortdovning" i tær/fot har jeg begynt å bekymre meg for at presset på nerverøttene skal gi permanent skade. Det jeg lurer på er når jeg bør oppsøke lege i denne sammenhengen. Har også lest at et alarmsymptom er manglende kontroll på urin/avføring. Er det mulig å spesifisere hva "manglende kontroll på avføring" vil si? Jeg synes at endetarmsåpningen er blitt "slappere" på en måte, selv om jeg ikke har hatt avføring når jeg har vært på WC, er det avføring på pariret når jeg tørker meg. Ofte må jeg tørke meg mange ganger før jeg er ren (altså, selv om jeg ikke har hatt avf på mange timer). Siden jeg ikke aner om dette har sammenheng med smertene i rygg/ben synes jeg det er litt pinlig å bestille legetime for dette, men vil gjerne vite om det høres ut som om det er noe som jeg bør gå til lege med.
På forhånd takk for svar!

Kvinne, 30 år

Kommersiell tjeneste fra Lommelegen:

Har du spørsmål om din egen helse?

Spør en spesialist i dag og få svar allerede i morgen

Svar

Hei!

Det er ganske stor forskjell på hva man kan fremstille med MR og med CT, så hvis du har hatt så langvarige symptomer av litt diffus karakter og kun tatt CT synes jeg MR må rekvireres av fastlegen din.

Hvis dette er affeksjon av nervene dine i ryggen, dvs at en mellomvirvelskive eller annet presser på nervene her, så er det ingen akutt medisinsk tilstand, og du kan forsåvidt godt gå med dette i mange år. Symptomene vil imidlertid føre til at de fleste ønsker å få kartlagt dette og eventuelt gjort noe med det om mulig hvis plagene ikke gir seg etter ca. et halvt år.

Det er riktig at det finnes såkalte alarmsymptomer, og disse tyder på en akutt avklemming av en nerve og risiko for skade av nerven hvis det ikke opereres akutt.

Disse alarmsymptomene er (i tillegg til sterke smerter):
- lammelser i beina
- tap av følsomhet rundt endetarm, mellomkjøtt og på innsiden av lårene
- manglende kontroll på urin/avføring.

Dette siste uttrykket betyr at man ikke kan knipe igjen og mister kontrollen over lukkemuskelen, med lekkasje av avføring eller urin. En slik tilstand er ganske dramatisk og vil føre til øyeblikkelig legehjelp i de fleste tilstander. Slik du beskriver dette foreligger det ikke en lammelse av lukkemuskelen selv om den kan virke slappere enn før. Jeg tror egentlig ikke dette har med ryggsmertene din å gjøre, men det er litt vrient å si sikkert uten å ha undersøkt deg.

Jeg tror ikke legen din vil synes at dette er en rar problemstilling, og han/hun kan bedømme kraften i lukkemuskelen ved at du kniper mens han/hun har en finger i endetarmen. Mer viktig er det å ta en MR-undersøkelse og få klarhet i om det foreligger en påvirkning av nerverøttene her eller ikke.

Vent litt. Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Send inn ditt spørsmål nå, og få svar fra en lege på mail innen 3 dager fra kr. 199,-.

  • Få skriftlig legesvar på mail
  • 100 % anonymitet
  • 30 leger fra 10 ulike fagfelt
Skriv inn spørsmålet her:
0/2000 tegn