Ryggsmerter uten forklaring

Spørsmål

Jeg fikk mitt andre barn i mai -02. Hadde et vanskelig svangerskap med både nyrestein(fikk innlagt stent) og gallestein. I tiden etter fødselen har jeg hatt konstante ryggsmerter. Smertene ligger midt mellom skulderbladene, og jeg får "anfall" der smertene går framover i brystet og det kjennes ut som om jeg har på meg et alt for stramt korsett, jeg får pusteproblemer og hyperventilerer. Jeg har blitt sendt til sykehus med ambulanse to ganger. Jeg har vært i røntgen, CT, MR og tatt isotopundersøkelse. Det har ikke vist noe på disse (jeg har ikke fått noen tilbakemelding fra sykehuset). I tillegg sliter jeg med overvekt, er 1.65 høy og ca 100kg. Legene har antydet at dette kan være noe av årsaken. Hos min fastlege får jeg bare beskjed om å ta Voltaren før jeg står opp. jeg har ikke fått noe råd om verken kosthold eller annet. Jeg føler at jeg ikke får noe hjelp, og er både fortvilet og deprimert. Har prøvd en del trening, både aerobics og helsestudio, men dagen etter trening ligger jeg rett ut med store smerter. Smertene kommer plutselig, og uten noe mønster.
Hvordan skal jeg klare å komme ut av denne onde sirkelen? Jeg gir snart opp.
Jeg vil ikke gå på tabletter resten av livet, og mitt høyeste ønske er å kunne gå ut og leke med mine to barn. Hvordan skal jeg klare dette når jeg ikke får verken råd eller veiledning? Er det noen måte jeg kan få klarhet i hva som er galt og hvordan jeg kan løse det?

Relevante sykdommer/medisiner: Har brukt Voltaren og Panodil daglig i omtrent 1,5 år.

Kvinne, 30 år

Kommersiell tjeneste fra Lommelegen:

Har du spørsmål om din egen helse?

Spør en spesialist i dag og få svar allerede i morgen

Svar

Hei!

Når du ikke har fått noen tilbakemelding på undersøkelsene må vi anta at det ikke er funnet forklaringer på plagene dine der. Imidlertid synes jeg det er litt rart at fastlegen din ikke har gitt deg en tilbakemelding.

Det er tydelig at du er grundig utredet, men hvis undersøkelsene ikke gir noe svar på hvorfor du har plager er det frustrerende både for lege og pasient. Du må utredes på en smerteklinikk, både med tanke på årsaken til smertene og hvordan de skal behandles på en fornuftig måte. Jeg tror det er nødvendig med et samarbeid mellom flere faggrupper; fysioterapeut, fysikalsk medisiner, ergoterapeut, psykolog, smertespesialist og fastlege.

Det er fastlegen din som må ta tak i dette og samkjøre alle faggrupper og forsøke å lage en best mulig hverdag for deg. Hvis du i tillegg trenger å gå ned i vekt bør han kunne gi deg assistanse med dette i tillegg. Det er vel neppe noe kosthold som i seg selv gir effekt på smerter, men et fornuftig kosthold som hjelper deg til å gå ned i vekt vil ha effekt på belastningsplager.

Det er nok stor mulighet for at det er muskulatur og støtteapparat i ryggen som gir deg plagene, og dette er ikke synlig på vanlige bildeundersøkelser. Overvekt er en tilleggsbelastning på slik plaget muskulatur og sener/bånd.

Du må ikke gi opp men be l egen din hjelpe deg til å få en bedre hverdag. Får du ikke den oppfølgingen du ønsker skal du vurdere å skifte lege.

Har du spørsmål om Allmennmedisin?

Spør en av våre spesialister og få svar innen 1 – 3 virkedager.

  • Få skriftlig legesvar på mail
  • 100 % anonymitet
  • 30 leger fra 10 ulike fagfelt
Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Pris fra 259,-