Ryggsmerter, smertelindring m.m.

Spørsmål

Dr. Brynjulf Barexstein.
Ønsker først å si at jeg leser mange svar her inne,men finner dine svar helt klart mest interessante!
Nå: Fikk prolaps før jul i l3/l4 l4/l5 IG moderat spinalstenose. Jeg og fastlegen tok CT ( pga metallklips i hode ) og bestemte oss for å behandle dette konservativt med smertestillende og fysio. Pga trangt spiserør må medisiner være flytende. Tidligere blødende magesår pga nsaids bruk. Fikk Neurontin og Pinex forte brusetab. Etter 2 mnd ble Neurontin byttet ut med Lyrica mikstur, 160 mg x2. God effekt på smerten som går i beina. Ingen for selve ryggsmerten. Var ikke smertelindret med Pinex forte så fastlegen gav meg Oxynorm 10mgx4. Meget god effekt. Fastlegen sa at min situasjon etter start av Oxynorm var blitt mye bedre. Er nå ute blant folk igjen mm. På ferie for 4 dager siden, slo meg på en stein i ryggen når jeg hoppet fra et svaberg. Ble tatt CT i utlandet akutt, ikke noe nytt. Fikk beskjed om å øke dosen Oxynorm.
I natt våknet jeg kl 0230 med en voldsom strømførende følelse i begge føtter. Veeeeldig vondt. Tok lang tid før jeg tisset.
Ringte legevakten og fikk beskjed om å komme. Kom inn til en utenlandsk lege. Skjønte ikke noe av hva hun sa. Var mest opptatt av at jeg brukte Lyrica og Oxynorm. Det måtte jeg slutte med, hvis ikke ble jeg narkoman. Nå vet jeg at det ikke er tilfelle, da jeg vet at fastlegen min er dyktig og følger med. Jeg måtte drikke 20 glass vann til legen, slik at hun visste at blærefunksjonen var i orden. Drakk da disse, 20 min etterpå scannet hun urinblæren og fant 78ml urin. Fikk så Stesolid i en sprøyte, og beskjed om å øke Oxynorm og å ringe fastlegen.
Jeg IG fastlegen skal vurdere om vi skal bytte til den medisinen som fungerer i 12 timer av samme sort når han er tilbake fra ferie.
Har du noen tanker kjære kjære kloke Dr. Brynjulf Barexstein?

Svar

Hei, og takk for tilliten som det heter.

Men for meg blir det dessverre litt uklart hva du egentlig ønsker informasjon om her, rent konkret.
Du spør om mine tanker om dette, og det er følgende:

Det er viktig med god smertelindring, og det ser jeg at du får hjelp til via din fastlege. Det er også bra at du får ny kontakt med fastlegen din etter legens ferie, for da kan dere justere medisinering videre, både doser og preparatvalg. Det å gi optimal smertelindring er aldri noe som er gjort i en-1- enkel operasjon, men mer en prosess som pågår kontinuerlig, hvor en justerer doser opp og ned osv, alt etter som tilstanden endrer seg.
Hvis du har for vondt til å vente på at fastlegen din kommer tilbake fra ferie, så er det slik at de fleste fastleger har andre leger som tar over for seg og hjelper pasientene hans/hennes, under avvikling av ferie. Spør forkontoret til legen din om hvem som har ansvaret for hans pasienter mens han er på ferie, og ta eventuelt kontakt med denne legen, om du ikke har god nok smertelindring her og nå.

I utgangspunktet er det tilnærmet alltid mulig å lindre de fleste smerter med korrekte medisiner og doser, så det må være målsetningen for deg også. Og samtidig så skal en ikke ta høyere doser enn nødvendig, for da blir man stort sett for trøtt og påvirket, siden dette vanligvis dreier seg om sterke medisiner.

Får du problemer med vannlating, må du umiddelbart søke lege, dvs legevakt om det er utenfor legekontorenes åpningstider.

Jeg er er ikke sikker på om dette er informasjon som du var ute etter, siden det var et heller åpent spørsmål du stilte ("...noen tanker...") men håper uansett på at her kan være noe av nytte for deg i de tankene jeg har delt med deg her.
God bedring!