Ryggsmerter og hoftesmerter

Spørsmål

Hei, Jeg er en dame på 51 år som det siste året har slitt med smerter når jeg står og når jeg går. Smertene kommer relativt raskt i korsryggen med smerter også nedover bena, høyresiden er verst. Jeg har også fått smerter i begge hoftene, på utsiden og nedover lårene. Smertene stråler på høyresiden innover mot lysken. Når dette kommer, er smertene såpass store at jeg må sette meg, det hjelper noe. Har vært på mr - lite midtstilt prolaps med nerveklem. Har prøvd manuellterapeut, kortison i bueleddene og nå sist hos ryggspesialist på sykehuset. Hos ryggspesialisten fikk jeg beskjed om at dette var udefinerbare smerter. Gå hjem og bestill deg time hos fysioterapeut for å få øvelser. Dette sliter noe forferdelig da mitt sosiale liv innskrenkes. Jeg kan ikke være med på noe som innebærer gåing eller ståing. Jeg har en følelse av at det må være noe mer enn en udefinerbare smerter i ryggen, Jeg sliter jo med veldig vonde hofter også, men det var liksom ikke noe tema hos spesialisten. Hjelp, jeg trenger noen klarere svar enn det jeg får

Svar

Hei.

Du har plager med smerter i korsrygg, lyske og nedover høyre bein. MR viser et lite midstilt prolaps, som klemmer på en nerve. Det kan jo avgjort forklare dine utstrålende smerter nedover beinet, ville jeg i utgangspunktet tro. Derfor skjønner jeg ikke hvorfor du har fått til beskjed at det er "udefinerbare smerter i ryggen" du har, -hva nå det enn er. Jeg har en fornemmelse av at problemet her kanskje ligger mye i en kommunikasjon som ikke har fungert helt, dvs at legen ikke har klart å formidle det han/hun ønsket, eller hva du trengte å vite.

Du har fått beskjed om å gå til fysioterapeut, og etter alt å dømme er det et godt og riktig råd. Både ut fra MR-funnet, prolaps, og evt "udefinerbare smerter" i tillegg (?): - I begge tilfeller så vil fysioterapi og øvelser være korrekt og effektiv behandling.
Hadde vært omvendt, at du for eksempel var en kandidat for operasjon og måtte holde deg unna fysioterapi osv, så hadde ryggspesialisten naturligvis IKKE anbefalt deg fysioterapi, men fortalt deg at du burde opereres.

Det er verd å være oppmerksom på at de aller fleste tilfeller av prolaps-smerter vil gå over med tiden, både med og uten fysioterapi. Men det kan gå adskillige måneder og vel så det.

Men du har masse vondt, og det kan du naturligvis ikke akseptere eller leve med, mens du venter på bedring og går til fysioterapi m.v. Og det å dempe smerter er jo faktisk alltid mulig. Det er stort sett bare snakk om å velge riktig preparat i riktig styrke og dosering.
Dette må du la fastlegen din ta hånd om, og det er selvfølgelig kjempeviktig for hele livskvaliteten din, jfr det du forteller om at det går ut over sosialt liv osv. Men du må få formidlet dette til legen din, slik du forklarer det her, ellers skjer ingenting.
Når du går til fastlegen din for å få smertestillende nå, så bør du også spørre om akkurat det du spør om her: Hva kom ryggspesialisten frem til? Da vil fastlegen gå gjennom epikrisen og ryggspesialistens uttalelser og konklusjoner sammen med deg, og forklare deg og gi deg all den informasjon du åpenbart trenger her. Det er ugreit å ikke vite hva en "feiler". Smerte en vet årsaken til er faktisk noe mindre ille, for da er man ikke utrygg osv.

Du sier at du har vonde hofter også, og at smertene stråler på høyresiden innover mot lysken. Det kan tyde i retning av hofteleddsslitasje. Det er fullt mulig å ha det i tillegg til ryggproblemer. Derfor bør du sannsynligvis røntgenundersøke hoften din. Ta det også opp med fastlege.

Håper at rådene og informasjonen her er til nytte. Lykke til!