Ryggprolaps?

Spørsmål

På trening i helga fikk jeg veldig vondt i korsryggen, det føltes som en prolaps, noe jeg har hatt tidligere bare at dette var ti ganger så vondt. Ingen stråling nedover beinet..Fikk noe smertestillende på legevakta som ikke funka, og ble verre og verre utover natta. Klarte nesten ikke komme opp av senga. Ny legevakt og endelig skikkelig smertestillende, morfin. Han antok at det også var prolaps, men ikke sikker. Jeg får ikke vondt av å løfte bena...Etter et par dager begynte jeg å hovne opp i kroppen. Spesielt i beina, legger og ankler, men også henda, hoftene og ryggen. Det verker i beina selvom jeg er noe "doven". Rundt hoftene og ryggen hadde jeg lite førlighet, men også under hælene og da i leggene. Fastlegen mente at dette ikke hadde noe med ryggsmertene jeg fikk i helga selvom det skjedde på samme tidspunkt og aldri har skjedd før(!?) Fortsatt ingen stråling nedover i rumpa, men foran over kneet på høyre side hvor det "smalt" i ryggen. Også på leggen verker det, venstre side. Det begynte også å verke rundt hoftene og mot venstresiden i korsryggen.. fastlegen mente det ikke var noe stress siden ryggsmertene hadde blitt mye mindre.. og ingenting er bedre enn det, men hvorfor er jeg så hoven i beina, og hvorfor verker det fortsatt sånn?

Svar

Hei!
Hevelse i kroppen er ikke noe som umiddelbart kan settes i sammenheng med akutte ryggsmerter. Hevelse i ett ben bør man være oppmerksom på da det kan være utrykk for blodpropp i foten. Det er usannsynlig at man skulle få det i begge bena og dessuten merker du hevelse også i armer. Hevelsen kan imidlertid være relatert til medisiner som du fikk. Allergi av morfin? Andre medisiner? Morfin kan frigjøre såkalte histaminer som kan skape hevelser. Prolaps eller ikke. Det kan være vanskelig å vurdere klinisk. Vanligvis gir prolaps eller ichias utstrålende smerter ned i en fot. Sannsynligheten er derfor størst for at du ikke har et prolaps. Men MR eller CT er nødvendig for å stadfeste dette. Konsekvensen av å finne ut om det er en prolaps er ikke så stor så lenge det ikke er påvirkning av urinblærefunksjon ( får ikke late vannet, inkontinens mm) eller en tydelig kraftsvikt i foten. Slike alarmsymptomer krever umiddelbar kirurgisk inngrep. " Vanlige" prolapser går over av seg selv med betennelsesdempende medisin og fysikalsk behandling.