Ryggplager

Spørsmål

Hei,jeg er en 35 år gammel kvinne som ikke helt klarer å slå meg til ro med at de plagene jeg har og har hatt ikke helt kan forklares.
Det startet for fullt for ca 3 år siden. Men i så mange år som 15 har jeg hatt plager med ryggen,stivhet i korsryggen men også utstråling til benet - ishjassymptomer. For tre år siden hadde jeg flere ulike infeksjoner,ørebet(aldri hatt det)infeksjon i en irritert føflekk(ble fjernet,ok)Gule stafylokokker i et slags stikk jeg hadde på kneet,øyeinfeksjoner.Fikk flere antibiotika kurer. Fikk også etterhvert vondt i leddene,fikk b.la viox. Smertene var verst om natten,stiv og klarte ikke å snu meg nesten. Skikkelig gangvansker med en gang jeg sto opp, det kunne også være hvis jeg satt lenge i en stol f.eks. Hælsmerter var veldig sentralt,det er også noe jeg kjenner ofte nå,spesielt høyre hæl,om natten.Jeg er i perioder stiv nå også, men det kan ikke sammenlignes. Plagene med øynene var ille,røde,verket..tåkesyn/slørete om morningen. Var hos øyelege,ikke påvist irridocyklitt.Ble utredet hos lege,HLA-B 27 påvist,ikke forhøyet SR.Lumbal ct;lette degenerative forandringer,bukning L4,L5.CT ileosacralledd viste lette sclerotiske forandringer.Var hos revmatolog i jan 2002,10 min konsultasjon. Mente det ikke var bechterev. Måtte trene..gå ned i vekt.Jeg klarte ikke helt å slå meg til ro,men man blir litt lei og føler at man maser. I forhold til disse plagene er jeg jo bedre,men plages som sagt ofte av hælsmerter og periodevis stivhet. Jeg er veldig trykkøm i muskulaturen på armene f.eks. Kan opplyse om at jeg har gått ned mye i vekt,veier nå 56 kg (168cm)
Trener regelmessig,går langr turer i skog og mark,trener styrke.
Kan jeg likevel ha en lett grad for bechterev eller kan det f,eks være en reaktiv artritt? Jeg er selv sykepleier.Jeg skulle så gjerne hørt hva du tenker om dette.

Kvinne, 35 år

Svar

Hei!

Det er ingenting i sykehistorien din bortsett fra stivhet i ryggen som skulle tale for Bekhterev. HLA-B27 er som du sikkert vet en vevstype som ikke fører til Bekterev, eller disponerer for dette, men de som har Bektherev har så og si alltid positiv prøve for HLA-B27. Imidlertid er det flest som har HLA-B27 positiv test, men som aldri får Bektherev.

Det er heller ikke sannsynlig at de plagene du har hatt skyldes iridocyklitt - en slik tilstand er såpass tydelig og "dramatisk" plagsom at man neppe er i tvil om at det er det som foreligger. Røntgenundersøkelsene tyder heller ikke på Bektherev, men der må det sies at man godt kan ha Bektherev i tidlige faser / lettere angrepet uten at det er mye funn på røntgen.

Og du beskriver jo selv at plagene er blitt bedre - det rimer dårlig med Bektherev.

Det er kjempefint at du er fysisk aktiv og trener styrke - og skulle det likevel være slik at du har Bektherev så er jo trening og fysisk aktivitet behandlingen uansett i tidlige stadier. Du vil ikke bli behandlet med medisiner når situasjonen er slik du beskriver pr idag.

For å si det på en annen måte: Sannsynligvis spiller det ikke så stor rolle om du får et navn på disse plagene, i og med at du har god funksjon og er flink med fysisk aktivitet.

Det vil forholde seg på samme måte med reaktiv artritt - om du hadde det den gangen spiller ikke så stor rolle nå - og det er ganske umulig å slå fast i ettertid.

Får du nye symptomer eller symptomene øker dramatisk på igjen uten noen sammenheng med belastning eller ytre faktorer bør det kanskje gjøres ny vurdering - men inntil da synes jeg du skal prøve å ikke fokusere på hva dette kan være slags diagnose. Sannsynligheten for at det er en farlig tilstand på noe vis synes ganske mikroskopisk.

Lykke til og stå på med treningen!