Ryggplager - hva gjør jeg nå!?

Spørsmål

Etter mye fram å tilbake fikk jeg "kranglet" meg til røntgen. Å nå har jeg fått svare, jeg har alovrlig grad av prolaps!
Jeg har en tung jobb, med mye bæring å lastebilkjøring.
Det er ca 3 månder siden dette ble påvist, å jeg er ennu sykemeldt.
I skrivende stund har jeg ikke så store smerter i ryggen, men store smerter i venstre foten forekommer veldig ofte, samt en stikking fra leggen å ned i tærne.
Hva kan jeg gjøre for å bli fortere frisk, å kan det virkelig hende at jeg aldri blir kvitt disse plagene.
Hvordan skal jeg forholde meg til arbeidet mitt, trives veldig godt i jobben å har fortsatt lyst å holde på i mange år. Har prøvd å ta dette opp med legen, men han er av utenlansk opprinnelse, så det er veldig vanskelig å få ordentlige svar.....så ser han jo på klokka hele tiden når man er der!!!

Hilsen en som er lei av plager.

Sykdommer: Ond rygg, vondt i venstre fot, prolaps.

Mann, 33 år

Svar

Hei!

Jeg synes du skal få en vurdering hos en ryggekspert, enten en spesialist i fysikalsk medisin eller en ryggkirurg.

Det må i første omgang vurderes om det skal gjøres noe operativt med ryggen din eller ikke, om dette prolapset trykker på røtter og gir deg plager. Det er ikke alltid slik at et prolaps forklarer ryggsmerter, man kan godt ha relativt markerte prolapser uten at det gir opplagte plager.

Hvis du har et skikkelig prolaps som presser på nerverøtter og som er årsaken til plagene dine så har det gått såpass lang tid at det er mindre sannsynlighet for at du blir bra uten operasjon.

Du er ung og liker jobben din og da er det viktig å få deg tilbake i arbeidslivet så fort som mulig. Du bør sammen med legen din, trygdekontoret og arbeidsgiver diskutere om det er oppgaver på jobben du kan gjøre som ikke gir deg plager, eller om du kan komme inn under en ordning med aktiv sykemelding. Trygdekontoret kan kjøpe ryggoperasjoner andre steder i Norge eller i utlandet hvis det er ventetid på ditt lokale sykehus.

Hvis legen din ikke tar tak i dette og ikke behandler deg med det du forventer av seriøsitet og innlevelse bør du vurdere å skifte lege, dette er svært viktig for din videre livskvalitet, arbeidsevne og mentale helse.

Lykke til!