Rød hud etter flåttbitt

Spørsmål

Hei Gunnar.

Jeg fikk et flåttbitt på Sørlandet for en uke siden. Flåtten satt et sted mellom 20-28 timer (eller mindre), avhengig av når den festet seg etter mulig eksponering. Gikk med lange bukser, sokker og sko i parkområde. Flåtten var ca 2mm (svart) og helt flat, ikke synlig tegn til at det var sugd blod.

Jeg har vokst opp med flått og har aldri tidligere vært særlig redd for dette krypet, men vet å holde øye med stikkstedet. Kikket ned etter et par dager og oppdaget at det var et uslett på ca 1,5 cm i diameter (se bilde). Vet at ikke dette er typisk, men blir forvirret nå når jeg leser om atypiske utslett og at ikke alle får utslett. Jeg kan ikke tidligere å huske å ha fått slik stikkreaksjon tidligere, men nå er det nærmere 10 år siden forrige bitt (Og jeg har tydeligvis blitt reddere for krypet siden sist).

Det vedlagte bilde er tre dager etter bittet, nå syv dager etter er det nøyaktig like stort - men avbleket og snart borte.

Hva bør jeg gjøre, oppsøke legen eller se det hele an?

Mann, 30 år

Svar

Vi pleier ikke å anbefale antibiotikabehandling om det røde feltet er mindre enn fire cm. Og erythema migrans, som er den typen rødt utslett som Borrelia forårsaker kommer ikke før etter 1-4 uker. Dette kan være en allergisk reaksjon, eller en infeksjon med bakterier som ikke er Borrelia, for eksempel streptokokker eller gule stafylokokker, og som nå tydeligvis er i ferd med å bli bra av seg selv. Altså: se det an.

En annen sak er at borreliose kan opptre uten at det har vært observert erythema migrans, så om du skulle få neurologiske symptomer, leddsmerter eller kroniske hudforandringer senere bør du testes for Borrelia-antistoffer.

Selv om jeg forsker på flåttbårne sykdommer er heller ikke jeg særlig redd for flått. I langt de fleste tilfeller vil en borreliose forløpe uten symptomer i det hele tatt. Men Borrelia får skylden for en hel rekke plager, som neppe har med Borrelia å gjøre.