Reise med barn til Costa Rica og Panama - 70939

Spørsmål

Hei. Vi har lyst å reise på ferie til Costa Rica og Panama 2 uker i februar 2018. Vi er reisevante begge to voksne, men nå reiser vi sammen med datteren vår som da vil være 2 år (fulgt vanlig vaksinasjonsprogram, er helt frisk og rask). Er dette relativt trygge land å reise til, eller utsetter vi datteren vår for unødig/uforsvarlig risiko? Tenker da mest på malaria, denguefeber, gulfeber, Zika (ikke gravid), eller annet? Noen vaksiner som bør tas? Hvordan er det evt med malariaprofylakse til barn? Annet vi bør vurdere før vi bestemmer oss? Har selvsagt solid reiseforsikring og tar nødvendige forholdsregler. Tenker at dette kan bli en flott reise for oss tre, men samtidig undrer på om det er egoistisk å ta med et lite barn til land utenfor Europa og USA ift risiko. Ønsker innspill på vaksiner, risiko for sykdom eller andre momenter vi bør være klar over.

Svar

Hei.
I utgangspunktet anbefaler vi å vente med å reise til eksotiske reisemål til det minste barnet er fem år, se http://reiseklinikken.net/reise-med-barn/. Vi ser av forsikringsselskapenes statistikk at de minste barna er betydelig overrepresentert når det gjelder alvorlige medisinske hendelser.

I Mellomamerika er det en betydelig risiko for diaré, og den kan få et mye mer alvorlig forløp hos en toåring enn hos en voksen. Jeg vil anslå at risikoen for at hver av dere får diaré på en to-ukers tur vil være ca 30%. Malariarisikoen er liten i Nicaragua og Panama, så i utgnagspunktet vil jeg ikke anbefale malariamedisin. Risikoen for denguefeber er der, men det går vanligvis bra. Zikafeber er ikke farlig om man ikke er gravid. Vi anbefaler vaksine mot gulfeber til alle, i tillegg til hepatitt A + evt hep B til barnet. og hepatitt A og oppdatering av barnevaksinene til dere voksne.

Det vil føre for langt å nevne alle ting som kan inntreffe, men trafikkulykker og drukning er de viktigste dødsårsakene ved utenlandsreiser. Jeg synes at dere skal vente i tre år med denne turen (men da kommer det kanskje flere barn i mellomtiden). Men jeg kan også nevne at det er ikke ett eneste norsk barn som har dødd på utenlandsreise siden tsunamien i 2004.

Med vennlig hilsen
Gunnar Hasle