Rehabilitering etter Lisfranc-skade

Spørsmål

Hei!

For 12 uker siden opererte jeg en lisfranc skade, hvor jeg skulle avlaste foten i 12 uker. Denne tiden er nå gått men må dessverre vente to uker til før jeg kommer inn på røntgenkontroll. Hadde kontroll etter 6 uker hvor legen mente alt så fint ut. Lurer derfor på om jeg kan begynne å gå på foten nå eller bør vente til jeg har vært inne på kontroll. Har prøvd å gå litt, det går fint å belaste helen, men hvis jeg legger vekt på tåballene kommer det smerter i området hvor skaden har skjedd. Er dette som forventet eller bør jeg vente med å gå til jeg har vært inne på kontroll?
Hvis jeg kan begynne å gå nå, skal jeg gå så mye jeg klarer eller ta det med ro? Bør jeg bruke sko så lenge jeg går på foten for ekstra stabilitet?

Legger ved operasjonsbeskrivelse.

Ryggleie. Begynner å teste stabiliteten. Helt instabilt 1. og 2. TMT-ledd. Klar indikasjon for
operasjon. Snitt mellom 1. og 2. stråle. Går medialt for ekstensor hallucis longus og kommer
på rupturert dorsalt ligament mellom 2. metatars og mediale cuneiforme. Helt instabil 1. og 2.
TMT-ledd. Reponerer de aktuelle leddene og pinner de midlertidig. Skrur først 2. metatars
mot midtre cuneiforme og deretter en skrue fra mediale cuneiforme til basis av 2. metatars.
Leddsparende plateosteosyntese på 1. metatars. Vi har brukt Variax fot 2,7/3,5. Kontrollerer i
gjennomlysning. Akseptable forhold. Lukker lagvis, Monocryl intracutant. Stripser. Bakre
laske.

Platen som er satt inn er planlagt å fjernes etter 6 måneder etter operasjon.

Svar

Hei!

Du kan sannsynligvis begynne å belaste, men du bør tilpasse belastningen etter om det er smertefullt. Sannsynligvis vil smertene gradvis og ganske raskt avta, og er ikke uvanlig. Jeg vil tro den ene platen skal fjernes om ca 6 måneder. I utgangspunktet vil ikke sko bidra noe fra eller til for stabiliteten i denne delen av foten.

Lykke til!