Rehabilitering etter kirurgi i leggen

Spørsmål

­Hei. Har gjennomført to operasjoner, en i hver legg. Legen som opererte kalte det for compartment syndrom, og jeg opererte høyre legg i april og venstre i juli. Bakgrunnen for syndromet er overtrening/motbakketrening over en lengre periode. Jeg opplever ømhet/stivelse i høyre legg, den som vart operert i april, nå 3 måneder etter operasjon. Jeg har kjent på det siden mai måned, litt over en måned etter inngrepet, men det er nå den måneden at smerten har eskalert. Jeg var hos legen som utførte operasjonen 20 juli og forklarte meg, men han sa det var vanlig og at det kunne ta opp til 1 år før jeg følte meg 100%. Jeg vil likevel høre et annet synspunkt, ettersom jeg selv opplever dette som svært plagsomt og ikke minst vondt. Jeg kjenner på en angst for at dette ikke er normalt tre måneder etter operasjon, og føler ikke legen tar meg på alvor. Men igjen kan det være at jeg overtenker og er oversensitiv. Smerten ligger på høyre bakside av leggen og også på høyre side av beinet på forsiden av leggen der snittet ble gjort(Legger ved bilde av plasseringen). Smerten kan beskrives som en svie/ømhet som er der konstant gjennom dagen. Kan nesten minne om gangsperre, og spesielt om jeg strammer muskelen så kjenner jeg det svir. Til forskjell fra før inngrepet ble gjort, er smerten der nå konstant enten jeg ligger stille eller bruker beinet. Før kom smerten hovedsakelig når jeg gikk oppover/trapper. Inngrepet, sånn som jeg har forstått det, gikk ut på at det ble laget et snitt i hinnen rundt muskelen i leggen, slik at det ble bedre plass. Burde jeg ha grunn til å være bekymret, eller er dette bare midlertidige smerter? Setter pris på all informasjon/råd du kan komme med!

Svar

Hei!

Det er nok ikke så uvanlig at det kan være en del ubehag på dette tidspunktet etter operasjonen. Det kan godt tenkes at ubehaget er stramming fra muskler og arrvev som har fått lov til å forkorte seg litt i tilhelingsperioden. Jeg er ikke helt fortrolig med plassering av snittet, men jeg kan ikke se at det skal være noen større fare for at det skal være mulig å skade noen nerver i dette området.

Som alltid forutsetter et vellykket resultat ved kirurgi, at diagnosen er riktig. Skulle plagene vedvare, kan symtombildet ditt også til forveksling minne om forkortet akillessene, som kan gi uttalt fremre beinhinnebetennelse (anterolateral traksjonsperiostitt). Losjesyndrom kan objektivt bekreftes/avkreftes ved å måle trykket i hvile og ved arbeid i de aktuelle muslellosjer.

Jeg ville ikke vært bekymret foreløpig, og ville fokusert på å komme i gang med tøyning og bruk av legg og de tilstøtende ledd, og best mulig normalisere gangsettet. Jeg kan ikke legge meg opp i de vurderinger og behandling som så langt er gjort, men synes det virker fornuftig ut fra det du forteller.

Lykke til!