Refertilisering

Spørsmål

Hei

Jeg steriliserte meg for snart to år siden.
"Strengene" ble kappet og sydd igjen hver for seg.
Mine spørsmål er: om kroppen fremdeles produserer sædseller.?
Er det mulig å hente ut sædseller med sprøyte eller noe sånt?
Kan disse fryses ned, og brukes senere?

Mann 40

Mann, 40 år

Kommersiell tjeneste fra Lommelegen:

Har du spørsmål om din egen helse?

Spør en spesialist i dag og få svar allerede i morgen

Svar

Hei.

Det er slik at testiklene dine produserer sædceller også etter en steriliserings-operasjon.

Det går an å hente ut sædceller fra testiklene ved en operasjon, men denne metoden er så vidt jeg vet ennå ikke tillatt i Norge. Slike operasjoner gjøres blant annet i Danmark og Sverige.

Hvis man angrer på steriliserings-operasjonen i etterkant er det imidlertid mulig å sy sammen igjen de to sædlederne som ble kuttet under steriliseringen (såkalt refertilisering). Denne operasjonen skjer i lokalbedøvelse, og man regner med at om lag 80% får sædceller i sædvæsken igjen. Kvaliteten på sædcellene vil imidlertid variere noe, og er blant annet avhengig av alder og hvor lenge det er siden steriliseringen. Det er holdepunkter for at det er vanskeligere å få normal funksjon igjen jo lengre tid det har gått siden det første inngrepet. Å sy sammen sædlederne er et mye mer omfattende inngrep enn sterilisering, både teknisk og tidsmessig. Inngrepet kan utføres på offentlige sykehus eller poliklinikk, men ofte er det lange ventetider på slike inngrep. Det kan også gjøres privat, men da må dere betale alt selv (jeg tror prisen ligger mellom 10.000 og 20.000 kroner).

Du spør også om det går an å fryse ned sædceller for å bruke de senere, og svaret på dette er ja (men de kan - som sagt - ikke hentes ut direkte fra testiklene her i Norge). Nedfrysing av sæd er særlig aktuelt hvis det er fare for sterilitet (for eksempel i forbindelse med kreftbehandling), slik at disse pasientene kan få lagret sædceller til senere bruk.

Vent litt. Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Send inn ditt spørsmål nå, og få svar fra en lege på mail innen 3 dager fra kr. 259,-.

  • Få skriftlig legesvar på mail
  • 100 % anonymitet
  • 30 leger fra 10 ulike fagfelt
Skriv inn spørsmålet her:
0/2000 tegn