Reductil, overvekt, blodtrykk

Spørsmål

hei

I august i fjor endret jeg kostholdet mitt dranatisk. På 5 mnd tok jeg av 25 kg. jeg kom ikke i gang igjen i januar og har lagt på meg 5 av disse kiloene igjen. jeg har nå en BMI på 50 !!
Nå ønsker jeg å starte på igjen og oppsøkte min fastlege i dag for å få henvisning til en treningsgruppe som starter opp her i distriktet for personer med BMI over 30.
(For 2 år siden flyttet jeg og skiftet fastlege. Jeg har bare vært hos ham 1 gang før så han kjenner ikke til min tidligere "helse".)
Han anbefalte meg i dag å starte med Reductil, og jeg fikk en resept på 3 mnd forbruk uten noen planlagt oppfølging hos ham. Det ble heller ikke tatt BT. Tidligere har jeg hatt BT som ligger tett opp mot beh. grenser (BT 130 - 150/90) men det er mer enn 3 år siden siste måling. Har også hatt korte perioder med hjertebank men regner med at disse er ufarlige og mer vagus betinget. Har hatt 2 slike av mer ubehagelig og langvarig(1 time)art det siste året.
Det jeg lurer på er om det bare er å starte opp med disse uten noen puls/BT kontroll? Det var tydelig at han hadde flere pasienter som brukte disse. Det er uaktuelt for meg å gå tilbake til ham og be om bedre oppfølging, spørsmålet er om jeg bør gjøre det hos noen andre? Eller skal jeg bare starte opp ? Hva er vanlig ? Det er jo ikke direkte sundt å gå rundt med en BMI på 50 heller,- dersom Reductil faktisk kan hjelpe meg igang igjen vil jo det være svært positivt.
Beklager det lange innlegget. Hovedspørsmålet mitt er: Er det ikke vanlig med tettere oppfølging ved oppstart av Reductil, skal jeg stole på hans vurderinger i dag og bare starte opp,- eller skal jeg finne meg en annen lege?

Relevante sykdommer/medisiner: BMI på 50

Kvinne, 38 år

Svar

Hei!

Det er som du sikkert forstår vanskelig å skulle bedømme en kollegas vurderinger og jobb, men i dette tilfellet tror jeg nok du har vurdert situasjonen riktig.

Blodtrykk og puls SKAL måles og kontrolleres nøye hos pasienter som står på Reductil. Jeg sakser fra Felleskatalogen:
" Blodtrykk og puls må kontrolleres hos alle pasienter, da Reductil har gitt klinisk relevant blodtrykksøkning hos enkelte pasienter. De første 3 behandlingsmånedene bør disse parametrene sjekkes minst hver 14. dag, i 4.-6. behandlingsmåned bør parametrene sjekkes én gang i måneden, og deretter regelmessig, minst én gang hver 3. måned. Behandlingen bør avbrytes hos pasienter som ved 2 påfølgende kontroller har hatt en økning på 10 slag pr. minutt i hvilepuls eller 10 mmHg økning i systolisk/diastolisk blodtrykk. Tidligere velkontrollerte pasienter med et blodtrykk som overstiger 145/90 mmHg ved 2 påfølgende målinger, bør avslutte behandlingen."

Jeg synes ikke du skal starte med Reductil før dette er avklart. Om det er vanlig å starte uten slike kontroller er det uansett ikke anbefalt, og dette kan ha konsekvenser for deg hvis det ikke blir fulgt opp.

Jeg synes egentlig at du skal gå tilbake til legen din og be han om å følge dette opp, istedetfor å skifte lege, men jeg forstår jo at det er vanskelig. Er legen din en fornuftig person bør han forstå at han har vært litt for kjapp - og ta dette som en konstruktiv kritikk. Det er slett ikke sikkert at dere får noe dårlig lege-pasientforhold likevel. En annen ting er at jeg synes du skal følges nøye opp med tanke på vekten, Reductil skal være et tillegg i et "vektbehandlingsprogram" og jeg synes ikke medisinen skal brukes som eneste vektreduksjonstiltak. Om ikke legen din har kompetanse til å følge opp vektreduksjonen din bør han sette dge i kontakt med noen som kan.