Reductil og overvekt

Spørsmål

Jeg er ei jente som nå har brukt Reductil 15 mg i 4 måneder, jeg brukte før det 10 mg. i en måned. Jeg har tidligere mistet 12 kilo med Xenical (over 14 måneder), men spiser ikke lenger fet mat slik at den ikke lenger har virkning. Jeg fikk Reductil fordi jeg spiste hele tiden, og veldig mye hver gang. Jeg har gått ned 10 kilo (totalt 20 da jeg gikk opp igjen 2 kio etter å ha sluttet med Xenical) og har nå en BMI på 30,2. Legen min sa når jeg begynte med Reductil at jeg kunne ta den til jeg var under 30 i BMI og nå har han gitt meg siste resept.
Er det riktig at man bare skal kutte ut Reductil sånn uten videre når man er nede på BMI 29, eller bør/kan man ha en mellomperiode med 10 mg, annenhver dag eller lignende etter at man passerer BMI 30 (nedover). Jeg er livredd for å gå opp igjen i vekt. Spesielt fordi det er noen som har diabetes i familien til min mor. (tremenninger). Men også fordi jeg selv har bedre fysikk uten disse 20 kiloene.

Sykdommer: Fedme
Medisiner: Reductil

Kvinne, 33 år

Svar

Hei!

Først må jeg gratulere deg med at du har kommet så langt som du har gjort, du har gått betydelig ned i vekt og kommet til et punkt hvor du virkelig ønsker å holde deg i god form. Det er svært viktig å være motivert, selv med tablettbehandling.

Jeg synes ikke du skal gi deg bare du såvidt kommer under 30 i BMI, jeg synes heller du skal forsøke å komme deg enda litt lavere hvis du selv tror det kan gå. Når du slutter med tablettene er det nok en viss risiko for at du går litt opp igjen, og da er det greit å være litt lavere enn "ønskevekten".

Det er ikke noe i veien for å kutte ut Reductil, men jeg synes også at det er mer psykologisk riktig å trappe ned dosen over en periode først. Du må samtidig (og det har du sikkert gjort) tilpasse kostholdet ditt slik at du spiser sunt og fornuftig, et kosthold som kan hjelpe deg å holde vekten etter at du er ferdig med tablettene.

Tremenninger av deg er ganske "fjern" slekt, og jeg tror ikke dette øker risikoen din for diabetes veldig.

Spør legen din om det er noen helt spesiell grunn til at han vil du skal slutte brått med tablettene nå eller om det er greit at du trapper ned over en periode. Jeg kan ikke tenke meg at det skulle være noe i veien for det.

Lykke til videre!