Redd for å være alene

Spørsmål

Jeg har det siste halvåret blitt redd for å være alene. Dette gjelder spesielt på kveldstid. Jeg opplever en vanvittig frykt, svimmelhet og kvalme. Kan dette være en type angst? Min mor hadde det samme når hun var ung, kan det være arvelig? Hva kan jeg gjøre for å føle meg trygg? Er det mange som opplever dette?
Har også mistet mye hår etter at dette skjedde, har det en sammenheng ?

Kvinne, 25 år

Kommersiell tjeneste fra Lommelegen:

Har du spørsmål om din egen helse?

Spør en spesialist i dag og få svar allerede i morgen

Svar

Dette er nok en type angst, ja. Dersom denne følelsen kommer plutselig som et slags "anfall", høres dette ut som panikkangst. Det er typisk at man opplever kroppslige plager og mange tror det er noe galt med kroppen når disse anfallene kommer. Det er også større sjanse for å utvikle angst når en eller begge foreldre har hatt det samme. Noe kan være genetisk arv og noe kan komme av at du har levd sammen med en som er engstelig. Sannsynligvis er forhold i oppveksten viktigere enn biologisk arv.

Dette er en nokså vanlig lidelse, ca. 1-2% av befolkningen, flest kvinner. 3-4 % av befolkningen opplever panikkanfall uten at man har nok plager til å få diagnosen panikklidelse. Så mye som 10 % har opplevd minst et panikkanfall i voksen alder.

Behandlingen vil ofte bestå av både medisiner og samtaleterapi og særlig det som kalles kognitiv terapi har vist seg effektivt. Jeg vil derfor råde deg til å ta dette opp med lege som evt. kan henvise deg videre.

Det er kjent at håravfall kan komme av psykiske belastninger, men det kan også være andre årsaker til dette.

Vent litt. Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Send inn ditt spørsmål nå, og få svar fra en lege på mail innen 3 dager fra kr. 259,-.

  • Få skriftlig legesvar på mail
  • 100 % anonymitet
  • 30 leger fra 10 ulike fagfelt
Skriv inn spørsmålet her:
0/2000 tegn