Reaktiv hypoglykemi ?

Spørsmål

For 5 måneder siden fikk jeg et krampeanfall med bevisthetstap. Dette skjedde da jeg var på jobb i Nordsjøen. Krampene varte i 3-4 min. og bevisstløs i ca 20 min. Da jeg våknet var jeg i fin form og klar som bare det. Jeg kunne huske alt som skjedde i forkant av anfallet.

Hendelsesforløp : Dette skjedde da jeg var på jobb i Nordsjøen. Jeg hadde gått nattskift en uke og p.g.a. lite aktivitet kunne jeg legge meg litt tidligere på morningen og sov 6 – 7 timer, frem til ellevetida. Sto opp og spiste lunch og gikk på jobb. På grunn av mye arbeid ble jeg stående til mannskapsskifte kl. syv uten noe å spise. Gikk direkte og spiste middag og ca ½ time etter det var det tid for volleyballkamp. Rett etter start begynte jeg å føle meg rar og fjern, men så kviknet jeg til igjen men så etter et par nye minutter fikk jeg den samme følelsen og gikk for å slappe av men da begynte jeg å ”dette vekk”, jeg klarte å komme meg inn i rommet ved siden av hvor jeg flakket omkring og lette etter en plass å sette meg ned. Etter et minutt eller to gikk jeg i bakken med et smell. Heldigvis var der andre til stede så jeg fikk rask hjelp. Beskrivelsen fra anfallet var at jeg låste/spente hele kroppen. Etter anfallet ble jeg fraktet opp på sykestua og det ble rekvirert helikopter og jeg ble sendt inn.

I 1987 hadde jeg et lignende anfall også dette i begynnelsen av en trenings økt (rolig løpetur), den gang hadde jeg også en kollega med meg så jeg kom meg raskt til sykehuset. Jeg hadde den samme følelsen også denne gangen forut for anfallet. I de 16 åra det har gått mellom disse anfallene har jeg hatt den ”følelsen” mange ganger men jeg har bare slappet av i noen minutter og så har det gått over. Fellesnevneren er at jeg nesten uten unntak får følelsen etter måltid og under fysisk aktivitet. Jeg har ”alltid” trent mye men nå trener jeg kun et par ganger i uka. ( Løping, svømming, helsestudio. Var aktiv bokser i 6 år )

Jeg har nå gjennomgått de ”obligatoriske” testene, vanlig – og søvndeprivert EEG samt CT scanning uten at de fant noe unormalt. Har også fått sjekket synet på nytt og fått nye briller som jeg ikke klarer å venne meg til. Jeg ser greit uten briller men p.g.a. skjeve hornhinner og litt vertikal forskyvning så sliter jeg mye med synet, spesielt under bevegelse. Jeg har også fått sjekket synet hos syns spesialister uten at de har funne noe spesielt.
Dagsformen min er veldig varierende og jeg føler at noe ikke er helt som det skal.
Jeg har selvfølgelig analysert dette opp og i mente for å finne ut hva som skjer og har diskutert om det kan være noe med blodsukkeret mitt, men fastlegen min sier hele tiden at det ikke er nødvendig å sjekke dette. På tross av dette så har fått låne en blodsukkermåler og har tatt noen målinger selv men jeg er litt usikker på hva som er normalt. For eksempel i morges målte jeg før jeg spiste frokost (08:15 BS 4,7). Spiste to kneippskiver med ost og syltetøy + to glass farris og et glass ananasjuice + kaffi. Tok en ny måling kl. 09:00 som viste BS 3,4, tok en ny måling kl. 09:24 da var det gått opp til 4,1 og kl. 11:00 var den 4,7. Jeg er 39 år 184 høy og veier 84 kilo. Er dette normalt ??
Dette har jo som du/dere sikkert forstår store konsekvenser for meg både når det gjelder jobben min i Nordsjøen og billappen. Så jeg håper at dere kan tipse / hjelpe meg med andre tester som jeg burde prøve.

På forhånd takk for hjelpen

Sykdommer: Bevisthetstap

Mann, 39 år

Kommersiell tjeneste fra Lommelegen:

Har du spørsmål om din egen helse?

Spør en spesialist i dag og få svar allerede i morgen

Svar

Hei !
Det er greit å se at du har vært til alle de "obligatoriske" testene som EEG, CT osv. og de er da formodentlig normale som du sier.
Det er viktig for å utelukke forskjellige epilepsityper, som da er gjort.

Allerede før du beskrev dine blodsukkermålinger, tolket jeg symptombeskrivelsen din i retning av at du har det som kalles reaktiv hypoglykemi. Og når du så senere nevner blodsukkermålingene dine, så er jeg ikke i særlig tvil.

Reaktiv hypoglykemi:
Les mer i denne linken fra Indiana University:

http://www.indiana.edu/~health/hypogly.html

Hypoglykemi betyr lavt blodsukker
Reaktiv betyr "som reaksjon på noe".

Jeg skal forklare nærmere:
Når man spiser mat, stiger blodsukkeret. Når blodsukkeret stiger, oppfatter kroppen dette, og begynner å produsere insulin. Insulin senker blodsukkeret, og skal gjøre det, for det er uheldig for kroppen med for høyt blodsukker.
Manglende eller dårlig virkende insulin, gir høyt blodsukker og diabetes.
Hos noen personer, så stiger insulinmengden i blodet etter et måltid, mer enn hos andre, og "virkningen" av insulinet er sterkere enn hos andre på celleoverflatenivå. Virkningen av insulin er altså å senke blodsukkeret.
Så hvis man får en større insulinproduksjon av et måltid enn gjennomsnittlig, og dette insulinet samtidig virker "sterkere" enn hos gjennomsnittspersonen, hva skjer da ? Jo, blodsukkeret synker raskere og mer enn hos folk flest.
Det synker da faktisk så lavt at man får lavt blodsukker, og dette gir symptomer som ligner "føling" hos diabetikere.
Det er dette som er "reaktiv hypoglykemi", altså lavt blodsukker som respons på mat som har blitt inntatt litt tidligere.
Det er egentlig med andre ord, nesten det "motsatte" av diabetes.

Det passer f.eks. aldeles perfekt med dine beskrevne situasjoner ovenfor, hvor du får symptomer etter måltid, og evt i kombinasjon med fysisk aktivitet, for dette senker jo også blodsukkeret ytterligere.

Og dine blodsukkermålinger viser jo lavere blodsukker 45 minutter etter frokost, enn de fastende verdiene du hadde før frokost. Normalt ville blodsukkeret ha vært høyere 45 minutter etter et måltid.
Det som da har skjedd, er som ovenfor beskrevet; maten du inntok, førte til en kraftig insulinfrigjøring i kroppen din, som så senker blodsukkeret til et nivå lavere enn før du spiste.
Personer som har reaktiv hypoglykemi, har ofte svingende og ustabilt blodsukker hele dagen, og dette gir en stor rekke symptomer, alt fra ustabile energinivåer, trøtthet, søthunger/kraftig sult, synsforstyrrelser og evt besvimelser som du opplever. Du sier jo selv at dagsformen er svingende og du føler at noe er som det ikke skal.

Dette bør du utrede hos din lege, i form av glukosebelastningstest, hvor du drikker en tilmålt mengde druesukker i fastende tilstand, og så måles blodsukkeret og en del hormoner, bl.a. C-peptid og insulin, hver 15.minutt i 2 timer. Da får en en kurve som viser hvordan kroppen din forbrenner sukker og hvordan din insulinproduksjon er. Dette kan bekrefte diagnosen, men jeg synes egentlig at diagnosen virker rimelig sikker, bare ut fra din symptombeskrivelse + dine blodsukkermålinger. Ta gjerne flere blodsukkermålinger selv, og se om du får tilsvarende resultater.

Hva kan gjøres ?
Der er ingen medisiner eller endelig kur mot dette, da det knapt kan kalles en sykdom, men mer en tilstand som følge av overaktivt / for mye insulin.
Der er imidlertid gode løsninger på problemet, og det handler ene og alene om kost.
Kunsten består i å velge matvarer som gir minst insulinrespons i kroppen etter måltidet, da det altså er insulinet som gir deg symptomene.
De matvarer som gir insulinrespons er matvarer med karbohydrater.
Matvarer som består av svært lite karbohydrater, og mest protein og fett, gir svært liten insulinstigning, og vil gi deg et stabilt blodsukker.

De matvarer som er verst, er matvarer med såkalt "raske karbohydrater", dvs matvarer som får blodsukkeret til å stige raskt og høyt. Det gir den høyeste insulinøkningen nemlig, med påfølgende lavt blodsukker, for ditt vedkommende. Da snakker vi om alle sukkerholdige matvarer, og NB ikke bare vanlig "hvitt sukker", men også druesukker, melkesukker m.v.

Du fikk f.eks. lavt blodsukker etter en frokost med kneip, syltetøy og ananasjuice. Kneip inneholder 60-70% hvitt mel, som er omtrent det samme som å spise sukker, hva gjelder blodsukkeret. Det går bare få minutter, fra stivelsen i det hvite melet, er omgjort til blodsukker. Ananasjuice og alle former for juice gir også rask blodsukkerstigning, og inneholder mye (naturlig) sukker.
Den frokosten du beskrev, er nærmest "oppskriften" på å få reaktiv hypoglykemi.

Matvarer som ikke gir insulinstigning, er altså de med mye protein og fett, og lite raske karbohydrater.
Hva inneholder mye protein/fett og lite karbohydrater ?
Kjøtt, fisk, egg, nøtter, oljer.
Du bør legge til matvarer fra disse gruppene, til alle dine måltider, da får du et jevnere blodsukker.
Sagt på en annen måte, bør alle måltider "ligne middager".

Dersom dette ikke er tilstrekkelig for å unngå symptomer og lavt blodsukker, bør du vurdere å kutte ut kneip, juice o.l., og heller spise særdeles grovt brød, fortrinnsvis brød uten hvitt mel, eller rugsprø e.l. Frokostblandinger er nesten uten unntak også veldig raske karbohydrater.
Det som avgjør hvor stor blodsukkerstigning du får av en karbohydratholdig matvare, kalles GI, Glykemisk Indeks. Dette kan du lese masse om både på nettet, og f.eks. i Fedon Lindbergs bøker. Der er mye diskusjon om denne type kost og disse prinsippene, nå for tiden, men for personer med ustabilt blodsukker og reaktiv hypoglykemi, er dette nøyaktig løsningen på problemet.

Jeg ville derfor ha lest en god del mer om dette, og testet ut en slik kost og sett om du da ikke følte deg vesentlig bedre og mer stabil i formen.

Det virker på meg som du spiser noe sjeldent også, og da kommer det andre hovedpoenget: Spise mindre måltider oftere. Aldri la det gå lenger enn 3-4 timer mellom måltidene. Hvis det er praktisk vanskelig, så kan du ha en pose nøtter i lomma e.l. Hyppige måltider, med riktig kost (ikke raske karbohydrater!) gir mer stabilt insulin og mer stabilt blodsukker.

Her kommer et utdrag av en beskrivelse av reaktiv hypoglykemi, skrevet av en endokrinolog (spesialist på hormoner), jeg har bare tatt med delen om kosthold / behandling:

Jeg ønsker deg lykke til videre, men forutsetningen for å få dette bra til, er at du bruker litt tid på å sette deg inn i emnet, og lære deg litt om matvarenes sammensetning og GI.

"Which takes us to treatment of reactive hypoglycemia. The treatment is a
dietary adjustment. Less carbohydrate and more slowly absorbed carbohydrate (more complex carbohydrates) in your diet means less insulin released and a lower peak of insulin following your meal, and consequently less bottoming out of glucose after the carbohydrates are absorbed. All the reactive hypoglycemia are treated with dietary changes. In summary, small frequent meals, less carbohydrates (which means more protein and fat), and more complex carbohydrates (foods with a greater glycemic index). I am no expert on diets, so I refer you to the library, both this one in the Hypoglycemia section of the CompuServe Diabetes Forum."

Har du spørsmål om Allmennmedisin?

Spør en av våre spesialister og få svar innen 1 – 3 virkedager.

  • Få skriftlig legesvar på mail
  • 100 % anonymitet
  • 30 leger fra 10 ulike fagfelt
Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Pris fra 199,-