Reagerer med oppkast på selv liten mengde alkohol

Spørsmål

Hei!
Jeg har de siste 4-5 årene hatt voldsomme reaksjoner på alkoholinntak. Jeg blir ikke dårlig samme kvelden, jeg trenger ikke engang bli veldig beruset, men som regel våkner jeg mellom 7-10 på morningen (uavhengig av når jeg har lagt meg om kvelden/natten) av ekstrem kvalme, som svært ofte ender i oppkast enten med en gang, eller utover mot formiddagen. Dette kan vare konstant til ettermiddagen.
Dette skjer ikke hver gang jeg drikker. Eksempelvis drakk jeg for noen måneder siden ca 4-5 glass vin og var ganske OK dagen derpå. Forrige uke derimot, drakk jeg 2 1/2 glass vin, la meg klokken 02, og kastet opp rundt kl 10 neste morgen. Jeg kaster opp dagen derpå ca 2 av 3 ganger, uten at jeg har klart å finne noen sammenheng i matinntak, samtidig vanninntak osv. Det har heller ingenting å si om jeg drikker øl, vin eller sprit.
Jeg har ellers ikke lett for å kaste opp, alkohol er det eneste som har fått meg til å kaste opp siden jeg hadde omgangssyken rundt førskolealderen.

Jeg får ikke hodepine, og ingen andre symptomer enn kvalmen - og utmattelse, men dette kommer jo naturlig med søvnmangel og oppkast.

Jeg forstår at det eneste jeg kan gjøre er å unngå alkohol, og jeg begrenser det derfor til 1-2 ganger i halvåret, til helt spesielle anledninger. Men jeg møter veldig liten forståelse blant venner når jeg unngår fest og alkohol, og det hadde vært veldig godt å kunne si noe sånn som at jeg har alkoholintoleranse... eller noe annet, som gjør at det er lettere for andre å forstå at det ikke er vanlig bakrus.

Mange har anbefalt Zyrtec, mens en lege jeg snakket med sa at det bare er placebo-effekt. Jeg har derfor ikke prøvd det, hva mener du om det?

Håper på et litt grundig svar her inne, da ingen leger jeg har pratet med så langt har klart å si mer enn at jeg bare er eldre og tåler mindre, og må holde meg unna alkohol. Mange timers oppkast selv av relativt lite inntak virker ikke som en normal reaksjon som kommer med alderen?

På forhånd takk!

Svar

Hei, takk for spørsmål.

Jeg har tenkt litt rundt, både med bakgrunn i egen erfaring, og tilgjengelig litteratur vedr alkohol og hva som kan utløse de reaksjonene du nevner.
Det man vet er at noen har en abnorm reaksjon på alkohol,noen kan bli reagere på selv små mengder med bevisstløshet, helt black-out, gjøre handlinger man ellers ikke ville finne på, og det finnes rettsaker der man er blitt frikjent for straffbar handling av denne grunn.
Man vet ikke hvorfor dette skjer, og man vet heller ikke hvorfor noen reagerer på selv små alkoholmengder med "dagen derpå"-symptomer, som du. Men: det er mulig at alkoholen lager en type allergisk reaksjon, at tarmslimhinnen er overfølsom for inntaket, og derfor setter igang en reaksjon som den du nevner.
Det er altså faktisk ikke sjelden.

Det at du hadde en mageinfeksjon under Afrika-opphold 5 år siden kan muligens være medvirkende til at magen er blitt hypersensibilisert, og derfor reagerer lettere på feks alkoholinntak.

Jeg tror noen råd kan være fornuftige å følge:
-pass på at du aldri drikker på tom mage. Spis gjerne noe ekstra fett en stund før du skal drikke, evt at du spiser endel peanøtter e.l.Dette forsinker opptaket av alkohol i tarmen, og for deg det blir å teste om dette vil kunne hjelpe deg noe.
-drikk veldig rolig, du får heller være litt "kjedelig" enn syk dagen etter
-jeg synes ikke du skal bruke antihistaminer, Zyrtec e.l., for å redusere plagene dagen derpå,noen kan få en ganske kraftig sedativ reaksjon på å blande disse to stoffene.
-Jeg synes faktisk du kan si til dine venner at du har en slags alkoholintoleranse, og at du har vært i kontakt med lege pga dette.

Håper at dette ikke blir en varig situasjon for deg, jeg skjønner godt at du ønsker å kunne smake alkohol i årene som kommer. I og med at dette ikke startet før du kom i 20-årene kan det jo godt være at alt klinger av når tiden går.

Lykke til.