Rastløse bein

Spørsmål

Har problemer med "restless legs". Har hatt dette siden jeg var i tennåra, men det siste året har det blitt ett større problem.
Våkner flere ganger om natten. Det hjelper som regel å stå opp litt. Kan våkne om morgenen å føle meg sliten i låra. Har også alltid hvert kald på beina ( fryser).
Har aldri røkt, trener en del og er i god fysisk form.

Mann, 44 år

Kommersiell tjeneste fra Lommelegen:

Har du spørsmål om din egen helse?

Spør en spesialist i dag og få svar allerede i morgen

Svar

Hei!

Rastløse bein er en tilstand med ubehagelige følelser i beina, som ofte blir verre i perioder med inaktivitet eller hvile eller ved sitting/liggende stilling. Følelsen beskrives ofte som tegning, draing, kryping, orming, prikking, eller smerter i beina, med plutselige muskelsammentrekninger. Dette kan forstyrre søvnen.

Årsaken til dette er mer eller mindre ukjent, selv om noen hevder det skyldes mangel på noe, feks jern eller sink. Dessverre finnes det ingen kur for lidelsen, men noen har nytte av massasje, kalde omslag, parkinsonmedisiner, smertestillende eller tilskudd av jern eller sink. Fysisk aktivitet eller utstrekking kan hjelpe, noen har nytte av biofeedback eller yoga.

Enkelte medisiner kan forverre rastløse bein, og bruker du medikamenter kan du diskutere med legen din om disse kan være årsaken.