Rabiesvaksine etter bitt

Spørsmål

Ble bitt/rispet på hånden av en hund i thailand 8.mai i år,og har tatt 4 verorab vaksiner og en stivkrampesprøyte i thailand.
den 5. og siste rabiesvaksinen skulle jeg ha tatt 7.juni, men den måtte bestilles av apoteket så den har jeg ikke fått tatt enda.. har det noe å si at den blir forsinket,og er den strengt tatt nødvenig?
(hunden, som ikke var en løshund, skal være vaksinert mot rabies, og såret på hånden grodde helt fint iløpet av etpar dager)
lurer også på symptomer, sykdomsforløp når det gjelder rabies.
takk.

Mann, 23 år

Svar

Om hunden var rabiesvaksinert er det svært liten sannsynlighet for at du skal få rabies, men legen i Thailand har tydeligvis vurdert det slik at du bør ha den vaksinen så da bør vi fullføre den. Du får vaksinen gratis på blå resept, om legen din har fått klarsignal fra Folkehelseinstituttet. Det spiller ingen rolle for effekten av vaksinen om du får den noen dager for sent, men det er om å gjøre å få effekten så fort som mulig, så den virker før en eventuell rabies får utvikle seg. Derfor skal man egentlig ha spesifikt immunoglobulin (antistoff fra rabiesvaksinerte mennesker) mot rabies så fort som mulig etter bittet. Dette er dyrt, og det slurves ofte med det i andre land. Nå har det gått så lang tid etter bittet at det ikke vil ha noen betydning.

Når det gjelder symptomer på rabies, som du sikkert ikke har, er det en 100% dødelig sykdom, etter få dager. Den gir mental forandring og ukontrollerte muskelsammentrekninger.