Rabdomyolyse

Spørsmål

Hei,
For over 3 uker siden klarte jeg å trene på meg rabdomyolyse. Trente litt for hardt på kort tid (litt utrent på styrke-delen).
Jeg hadde ca 10k i CK, fikk veskebehandling og var nede i 3k etter 24 timer ca. Fikk da reise hjem, og fikk beskjed om å slappe av i 2 uker før jeg begynte med trening igjen.
Etter å ha slappet av i en uke begynte jeg å bli veldig rar i beina. Fikk "stikk" følese og følte meg rett og slett svak og det kunne virke som blodsirkulasjonen ikke fungerte. Vart "verre" når jeg satt foran pcen på kontoret eller kjørte bil eller prøvde å slappe av.
Slik hadde jeg det i 1 uke før jeg gikk til fastlegen. Fastlegen trodde det ikke var noe farlig. Og siden det hadde gått 2 uker kunne jeg prøve å gå på fjelltur igjen feks.
Det gjor jeg, og følte det vart bedre. Men etter noen dager fikk jeg samme symptomene (stikk/svie) i hendene. Reiste til legen igjen, legen kjente ikke igjen symptomene. Tok en haug med blodprøver uten å finne noe gale.
Jeg fortsatte å gå på fjelltur, føler det har blitt bedre med dagene. Men nå sitter jeg altså igjen med brystsmerter (har hatt det i 4 dager nå).... stikk/svi/tung-følese) føler det kanskje er verst når jeg sitter på jobb forran pcen eller slapper av i sengen. Merker ikke noe spesielt når jeg går på tur. Men det kan jo kanskje være tilfeldig. Gikk til fastlegen for noen timer siden med brystsmertene. Legen var ganske ganske sikker på at det var "muskulært" og ikke noe alvorlig. Ho presset på brytstkassen og det var litt vondt. Tok noen pustedrag uten noe smerte og hadde ikke høyt blodtrykk.
Har googlet litt i dag og fant noe som heter brystveggsmerte. Er litt vondt når jeg trykker på siden av skulderbladet på ryggen (på den ene siden). Har vært veldig bekymret de siste ukene, stresset og googlet mye pga alle symptomene. Hva tror du? Er egentlig ute etter en "second opinion"

Svar

Hei,
Jeg ville sjekket at du ikke har andre underliggende sykdommer som for eksempel lavt stoffskifte eller vaskulitter og andre autoimmune sykdommer som kan føre til rabdomyolyse. I tillegg ville jeg sjekket at at kalsium/fosfat produktet ditt er OK hvis de ga deg kjapp tilbakeførsel av disse. Du sier ikke noe om hva blodverdiene dine var, men dette kan være viktig. Jeg regner med at du ikke tok noen treningstilskudd eller andre medisiner/narkotika som kunne føre til rabdomyolyse. Hvis du har hatt utslett eller ledd plager bør du fortelle legene dine om det. Det har blitt rapportert tilfeller av perifer nevropati etter rabdo, og dette er en veldig interessant problemstilling du har. Hvis legene dine har sjekket alt jeg nevner og evt mer uten å finne noe, må du gjerne sende inn mer informasjon så vi kan se på det nærmere her.

Jeg håper du føler deg bedre.

Mvh,

Nina Bryhn, MD