Èr det farlig med festrøyking?

Spørsmål

Hei,
Jeg har et spørsmål som jeg tror angår mange jenter, nemlig festrøyking. De fleste av vennene mine røyker nemlig ikke til hverdags, men mange gjerne til fest. Jeg sluttet å røyke for mer enn fem år siden da jeg ble gravid. Da ammeperioden var over begynte jeg å røyke når jeg går ut med venninner, ca. en gang per uke – og jeg nikoser meg med ca. 5 sigaretter og noen glass vin. Ellers trener jeg jevnlig to til tre ganger hver uke og spiser sunt. Er som mange andre blitt skremt av antirøykekampanjer etc. På den andre siden har jeg lite lyst til å gi slipp på denne vanen da det er min oase i en stresset hverdag. Spørsmålet er altså: er dette en kreftdannende vane som jeg helt soleklart burde slutte med?

Kvinne, 34 år

Svar

Hei!

Dessverre må jeg nok gi deg det svaret du håper jeg ikke skal komme med; JA, dette er en kreftdannende vane som du soleklart burde slutte med!

Røyking er en dramatisk trussel mot din egen helse, og det er sannsynligvis ingenting annet du kan gjøre i livet som har større positiv helsegevinst enn å slutte å røyke!

Det er nok hensikten at du skal bli skremt av antirøykekampanjene, selv om debatten har gått høyt om dette er en hensiktsmessig måte å gjøre det på. Det er likevel ingen tvil om at røyking er ekstremt helseskadelig. Dessverre går det ikke an å beregne det slik at man kan røyke så lite at man ikke får kreft. I teorien kan du få kreft av kun en sigarett, selv om risikoen øker med økende mengde.