Pustevansker

Spørsmål

Hei! Jeg er en gutt på 18 år som har slitt med pustevansker i ca. 1 år. Jeg har vært hos spesialister og hos leger, men ingen finner ut HVA jeg har... Jeg går med kroniske pustevansker (variererte). PEF-verdien min var helt i orden. Tror det målte opp imot 700... Det fleste sier at det skyldes stress. Men jeg føler meg ikke særlig stresset på noen som helst måte... Det eneste jeg kan tenke meg som logisk er:

Jeg har vært MEGET aktiv idrettsutøver (tennis), trente ca. 18 timer i uka helt til jeg fikk prolaps (da var jeg 15). Da måtte jeg kutte ut all sport. Så ble jeg slappere, begynte å drikke mer, røyke osv. Kan denne drastiske omvenningen forårsake noe slikt?

Håper på svar...

Sykdommer: Magekatarr

Mann, 18 år

Svar

Hei!

Det kan være mange forklaringer på at du er tungpustet. At du har sluttet å trene gjør vel sitt til at kondisen blir dårligere etterhvert, men du skal ikke ha tungpustethet i hvile hvis alt er normalt. At PEF-verdien er normal betyr ikke så mye hvis du ikke hadde pågående symptomer når du tok testen.

Det finnes en del lungesykdommer som kan gi tungpust, og disse kan være svært vanskelige å diagnostisere. Jeg synes at legen din skal henvise deg til lungelege. Lungelegen vil gjøre ytterligere tester av deg. En metode som kan si en del om lungevevet er en såkalt høyoppløsnings-CT av lungene.

God bedring!