Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Pustevansker og trykk i brystet

Spørsmål

Heisann, jeg er en mann på 26. Jeg har pustevansker som også gjør at jeg får et trykk i brystet og etter hvert så blir jeg anspent i halsen, når jeg eter så blir det vanskelig å puste og når jeg går ut i litt kaldt vær. Har vært på sykehus og fått sjekket hjertet (utblokking av hjerte) røntgen av lunger og de har sjekket om det kunne være blindtarmen også har jeg vært på CT. Men allikevel finner de ingenting, eneste som var litt forandring i, var de hvite blodlegemene. Dette begynte 18/01-08

Mann, 26 år

Svar

Hei!

Takk for spørsmålet ditt! Du er altså en relativt ung mann som i en knapp måneds tid har vært plaget med anfallsvise(?) pustevansker, som også kan gi et trykk i brystet. Du har vært på sykehuset og blitt grundig utredet med tanke på hjerte- og lungesykdom, uten at en har funnet noe galt. Hva kan årsaken være, og hvordan skal du gå videre med plagene dine?

Pustevansker, dyspné, er en subjektiv følelse av å få for lite luft. Pustevansker som opptrer i situasjoner hvor personer i samme alder under samme forhold ikke får pustevansker, kan være tegn på sykdom. Det finnes veldig mange tilstander som kan gi pustevansker, men de aller fleste tilfellene er forårsaket av sykdom i luftveiene, lungene eller sirkulasjonssystemet. Først vil jeg gi litt informasjon om ulike tilstander som kan gi tung pust, før jeg går nærmere inn på din situasjon.

Det finnes en rekke hjertesykdommer som kan gi pustevansker. Hjertesvikt betegner en tilstand der hjertet ikke klarer å pumpe blodet effektivt rundt i kroppen, som fører til at enkelte organer får for dårlig blodtilførsel. Dette er hovedsaklig en tilstand hos eldre personer med kjent hjertesykdom, hvor hovedplagene er tung pust og nedsatt fysisk form. Sykdom i hjerteklaffene kan også føre til pustevansker, og kan gi seg til kjenne ved en bilyd på hjertet. Hjerterytmeforstyrrelser kan gjøre at hjertet ikke klarer å pumpe blodet effektivt, og dermed også føre til tungpust og eventuelt brystsmerter. Personer med denne tilstanden klager ofte også over hjertebank, og dette kan fanges opp med en EKG-undersøkelse. Infeksjon i eller rundt hjertet kan også gi brystsmerter og tung pust, disse tilstanden vil ofte slå ut på blodprøvene og vise forandringer på EKG.
Når du kommer med press i brystet og tung pust, vil dette alltid bli tatt på alvor pga muligheten for hjerteinfarkt. Dette er lite sannsynlig hos yngre personer som deg, men fordi konsekvensene er så dramatiske, vil en alltid utelukke muligheten. De klassiske symptomene er klemmende, vedvarende brystsmerter bak brystbenet, som eventuelt stråler opp i halsen eller ut i armen og kan ledsages av tung pust, svimmelhet, kaldsvette, angst og kvalme. Diagnosen stilles med typiske symptomer, EKG-undersøkelse og påvisning av forhøyde hjertemarkører i blodprøven.

Av lungesykdommer vil de fleste tilstander kunne gi tung pust. KOLS, kronisk obstruktiv lungesykdom, er en tilstand som hovedsaklig rammer eldre storrøykere. Personer med denne tilstanden har permanente skader i luftveiene, som fører til at de har problemer med å puste ut. Disse er plaget med kronisk hoste og tung pust, og får ofte kraftige forverringer i forbindelse med luftveisinfeksjoner.
Lungebetennelse kjennetegnes ved feber, nedsatt allmenntilstand, hoste med gulgrønt oppspytt, pustevansker og eventuelt brystsmerter. Ved lungeundersøkelse kan en noen ganger høre fremmedlyder over lungene. Blodprøvene vil stort sett alltid tyde på en infeksjon, og røntgen av lungene vil vise en fortetning.
Lungekollaps, pneumothorax, er en tilstand der hele eller deler av lungen klapper sammen. Dette vil kunne gi plutselig brystsmerter og tung pust, og vil synes på røntgen av brystkassen. Pleuritt er en tilstand der bindevevshinnene som omslutter lungene har fått en betennelse. Dette skyldes som oftest en infeksjon med bakterier eller virus i forbindelse med en lungebetennelse, og kan føre til lokaliserte smerter som forverres ved innpust og dermed føre til følelse av tung pust.

Astma er en tilstand som kan opptre i alle aldre. Tilstanden skyldes en betennelse i luftveiene med hevelse av slimhinner og sammentrekning av muskulaturen i luftrørets vegger og slimopphoping. Resultatet blir trange luftrør, som kan føre til perioder med hoste, tungpust og eventuelt piping i brystet. Utpustingen er forlenget og anstrengt, og ofte hørbart hvesende. Diagnosen kan stilles ved typiske symptomer og målinger av lungefunksjonen, spirometri. Enkelte personer med astma kan være helt uten symptomer i lengre perioder, men plutselig få anfall med tung pust og eventuelt hoste og piping i brystet. Disse anfallene kan bla. utløses av fysisk anstrengelse, kald luft, allergi, infeksjon og psykiske forhold.
Det finnes også andre sjeldnere lungesykdommer jeg ikke vil gå inn på her, som også kan gi tung pust.

Lav blodprosent er en tilstand som ikke har med hjerte- eller lungesykdom å gjøre, som vil kunne gi tung pust og brystsmerter. Denne tilstanden diagnostiseres ved å ta en blodprøve.

Blodpropp til lungene, lungeemboli, er en sykdom hvor en propp av fast materiale (blodpropp) løsrives fra sitt opprinnelsessted, som regel fra årene i leggene eller i bekkenet, og fraktes med blodstrømmen til lungene og setter seg fast i en av pulsårene i lungene og blokkerer denne. Symptomene på blodpropp varierer avhengig av plasseringen og størrelse på proppen, og diagnosen kan noen ganger være vanskelig å stille. Plutselig skarpe brystsmerter som eventuelt forverres ved dyp innpust og ledsaget av kortpusthet, eller plutselig uforklarlig kortpusthet uten smerter, er eksempler på symptomer. For at en blodpropp skal oppstå i bena, har en ofte en eller flere disponerende faktorer som f.eks. langvarig sengeleie, brudd i foten, overvekt, nylig operasjon eller arvelig blodsykdom.
Angst vil også kunne presentere seg med opplevelsen av tung pust og trykk i brystet.

Det blir umulig å stille noen diagnose over internett, men jeg kan jo reflektere litt over det jeg tror de har gjort og utelukket av tilstander på sykehuset. Det virker som du ble grundig utredet med tanke på hjertesykdom, så disse tilstanden kan nesten sees bort i fra (jeg går da ut i fra at du ikke ble ”blokket ut” som du sa, men at de kun gikk inn for å se på blodårene til hjertet). Det ble helt sikkert tatt blodprøver på sykehuset som ville fanget opp en lav blodprosent og en alvorlig infeksjon. Det at de hvite blodlegemene var litt høye trenger ikke bety noen ting. Stress eller følelsen av tung pust i seg selv kan være nok til å gjøre at hvite blir noe forhøyet. Det at vanlig røntgen og CT av brystet var fint, gjør at lungebetennelse, lungekollaps og en rekke andre sykdommer i lungene er usannsynlig. Blodpropp til lungene kan fanges opp av en spesiell type CT-undersøkelse, så det er fortsatt en mulig diagnose (avhengig av hva slags CT-undersøkelse som ble tatt). Ellers sitter du igjen med at en type astma anfall eller pleuritt kan være en mulighet, men dette blir bare ren gjetning. Det kan være greit å få utført en lungefunksjonsundersøkelse (spirometri), hvis dette ikke allerede er gjort.

Jeg skulle gjerne gitt deg noen flere konkrete råd, men det er ikke lett uten flere opplysninger, muligheten til å undersøke deg og prøvesvar. Dersom plagene vedvarer bør du fortsette utredningen i samråd med fastlegen din. Du har tydeligvis blitt tatt på alvor og foreløpig blitt grundig utredet. Jeg forstår det kan være frustrerende å ha slike symptomer, uten at en finner noen årsak. Det er veldig bra du tar ansvar for egen helse, og søker svar på egenhånd.

Håper svaret kan være til hjelp! Lykke til!

Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Spør vår fagperson, eller en av våre andre spesialister, og få svar innen 3 dager.

Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 299,-