Psykisk problem ?

Spørsmål

Hei !

Jeg fikk etter det legen sier en stress kollaps.
Jeg har etter denne kollapsen hatt mange små kollapser.
Disse kommer stort sett bare når jeg er på jobb og når jeg har kontakt med kunder.
Hjemme har jeg ikke problemer med dette. Hva kan det komme av ?
Er dette et psykisk problem ? Evt. hva er resepten for å bli kvitt dette ? Venter i spenning.

Mann, 30 år

Kommersiell tjeneste fra Lommelegen:

Har du spørsmål om din egen helse?

Spør en spesialist i dag og få svar allerede i morgen

Svar

Hei !

Det er vanskelig, for ikke å si umulig, å svare på ditt problem på grunn av altfor lite konkret informasjon i ditt spørsmål. Dessverre.

Og så er det fordi "stress kollaps" ikke er noen medisinsk diagnose i det hele tatt, det må være noe legen din enten har sagt på "alminnelig norsk" for ikke å bruke et faguttrykk, eller så er det noe han har sagt bare for å "kalle det" noe.
Jeg har ikke hørt uttrykket før etter 15 år som lege, og det er i allefall ingen kjent sykdom eller tilstand, det kan jeg si med sikkerhet.
Det er ikke sikkert du har noen sykdom i det hele tatt, kanskje legen bare har "satt navn" på et eller annet du har opplevd eller kjent.
Det er jo ikke slik at alt plagsomt vi kjenner eller opplever, er en sykdom eller en diagnose !

Så når du sier "stresskollaps", uten å forklare meg noe nærmere om hva du plages med når du har slike, eller hvilke symptomer du har, så blir det hengende i løse luften for meg.

Kollaps er jo generelt når noe "faller i sammen", f.eks. en bygning.
Man kan også tenke seg å bruke uttrykket i forhold til et "nervesammenbrudd" eller noe slikt, men et "nervesammenbrudd" er jo heller ingen medisinsk diagnose, men bare en folkelig betegnelse på at man "bryter sammen" på en eller annen måte, at det hele blir mer en man kan takle.

Hadde du sagt litt mer om hvordan du hadde det og hva du kjente, når du hadde disse "stresskollapsene" så kunne jeg sikkert sagt noe mer om hva dette var for noe, og hva du kunne gjøre for å bli kvitt det.

Du spør om hva det kan komme av.
Hvis dette er noe i nærheten av et "nervesammenbrudd" e.l., så er jo dette noe man kan oppleve hvis ting blir for vanskelig og uhåndterbart, for mye på en gang osv osv. Og du sier jo noe om at det skjer på jobb, men ikke hjemme, så da tenker jeg noe i retning av at det må ha å gjøre med ting du opplever på jobb, men ikke hjemme. Så da får du prøve å finne ut HVA på jobben som fører til disse plagene.

Du spør om det er et psykisk problem. Uten at jeg på noen måte vet hva du plages med, så høres det mest ut slik for meg.

Hvordan du blir kvitt det ?
Det blir helt umulig for meg å svare på, da jeg ikke vet hva slags symptomer og plager du har, eller hva slags tilstand vi evt snakker om.
Men jeg tenker igjen noe i retning av at når du får det på jobb, men ikke hjemme, så må noe av løsningen ligge i å identifisere hva det er med jobben din som ikke er greit, og så enten prøve å eliminere disse tingene, eller å håndtere dem på annen måte enn du har gjort til nå.

Dette ble MEGET generelt, det er jeg klar over, men dessverre må det bli slik, da det er så altfor lite konkret i ditt spørsmål å sette fingeren på og som kunne hjulpet meg til å svare deg mer konkret.

Ønsker deg uansett lykke til !

Har du spørsmål om Allmennmedisin?

Spør en av våre spesialister og få svar innen 1 – 3 virkedager.

  • Få skriftlig legesvar på mail
  • 100 % anonymitet
  • 30 leger fra 10 ulike fagfelt
Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Kommersiell tjeneste Pris fra 259,-