Pseudomonas aeruginosa

Spørsmål

Jeg har fått påvist sterk forekomst av bakterien pseudomonas aeruginosa i mage/tarm (3+ på en skala til 4). I tillegg har jeg hyppig diare, og variabel almentilstand. Dette har pågått i ganske lang tid (ca. 1/2 år) Fastlegen er usikker på hvordan dette best kan behandles, da jeg tidligere har fått reaksjoner på ulike typer antibiotika. Da en antibiotikakur sannsynligvis må ha lang varighet, er jeg usikker på om jeg vil tåle dette. Finnes det alternative behandlingsmåter ?

Kvinne, 47 år

Svar

Pseudomonas aeruginosa er en vanlig bakterie i tarmene hos mennesker. På mennesker med nedsatt allmenntilstand kan den den gi alvorlige infeksjoner (lungeinfeksjoner ved cystisk fibrose, sepsis på intensivpasienter, skjelettinfeksjoner hos diabetikere), men hos friske mennesker regnes den som ufarlig. Det var denne mikroben som var i medias søkelys i forbindelse med Dentoseptskandalen. Det er ikke påvist at den spiller noen rolle som årsak til diare hos mennesker.

Jeg har mistanke om at du har kommet ut for det som kalles "alternativ medisin". I dette liksomfagfeltet har man de senere årene begynt å tro på nye årsaker til sykdommer blant mikroorganismer som man har visst om lenge, og som finnes i vår normalflora. Dette er kilde både til bekymring og utgifter for pasientene. Man kan ikke se bort fra at noen av disse mikrobene er årsak til sykdom, og for å finne ut det må det gjøres vitenskapelige undersøkelser. Men da er det ikke lenger "alternativ medisin", da er det vitenskapelig basert medisin.