Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

PSA på 5 er sjeldent prostatakreft

Spørsmål

Hvor mye haster det med å komme til videre undersøkelse (vevsprøve) av prostata etter måling av forhøyet psa-verdi? Psa har gått litt opp og ned, hovedtendensen er en økning fra under 4 til over 5 i løpet av et par år. Har varierende vannlating, til tider litt treg, særlig ved full blære om morgenen. Iflg. fastlegen min kjennes prostata glatt og fin ut, med tydelig midtfure, men muligens litt forstørret. Har nå fått henvisning til urolog, men ventetiden er 6-7 uker. Bør jeg engasjere meg for å få fremskyndet undersøkelsen? Er 53 år, i god form, slank, ingen sykdommer eller medisiner. Ingen kjent prostatahistorikk i nær familie.

Svar

Hei.

Du er såvidt over normalområdet, som regnes som lavere enn 4,0.
Med et PSA-tall på kun 5 så er den aller vanligste årsaken helt klart en godartet forstørrelse av prostata, dvs ikke kreft.
Prostatakreft er riktignok ikke utenkelig også med PSA på kun 5, men kun én av fire menn med PSA-verdier mellom 4,0 og 10,0 har prostatakreft, og da selvfølgelig økende forekomst med økende verdier jo høyere tallet ligger oppover mot 10, og lavere forekomst jo lavere tallet er, og du har jo kun 5.

Det at fastlegen beskriver din prostata som "glatt og fin, med tydelig midtfure" er med å redusere sannsynligheten for kreft ytterligere, da kreft i prostata på det mest typiske kjennes ut som en hard, ruglete og evt assymetrisk prostata.
(Ved verdier over 10 øker sannsynligheten for kreft sterkt, og hvis PSA er over 30 er kreft sannsynlig.)

Prostatakreft utvikler seg i tillegg i de fleste tilfeller sakte, så alt i alt er dette overhodet ikke noe du trenger å bekymre deg over eller å stresse, og jeg ser ingen som helst objektiv medisinsk grunn til at du bør prøve å fremskynde timen på det grunnlag du beskriver her.

Ha det bra.

Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?


Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 299,-