PSA i prostata

Spørsmål

Som så mange "voksne" menn er jeg fått operert prostata. Rutinemessig undersøkelse av vevet avdekker en PSA verdi på 2.4. Er dette bekymringsfult ? Hva er " faregrensen " ? Sykdommer: Kreft Mann, 66 år

Kommersiell tjeneste fra Lommelegen:

Har du spørsmål om din egen helse?

Spør en spesialist i dag og få svar allerede i morgen

Svar

Hei!

PSA (prostata-spesifikt antigen) er en blodprøve som kan indikere kreftutvikling, men den er relativt uspesifikk, og en generell økning i prostatastørrelsen vil også kunne føre til en økning i PSA-verdien.

Siden du har fått utført en operasjon, regner jeg med at det er en forstørrelse med tilhørende symptomer som er årsaken til operasjonen. Det er vanlig å undersøke vevet med mikroskopering /histologi, for å se etter kreftutvikling. Dette er mer pålitelig enn en PSA-prøve med tanke på kreft. Jeg regner med at den som opererte deg også gjorde en vurdering på om symptomene dine kunne stamme fra en kreftutvikling i prostata før inngrepet ble utført.

Det er derfor kanskje mindre sannsynlig at denne PSA-verdien representerer kreft, men det kan selvfølgelig ikke jeg vite sikkert uten å ha tilgang til alle opplysninger. Du må snakke med legen din om denne vurderingen, slik at du slipper å bekymre deg unødig.

Har du spørsmål om Allmennmedisin?

Spør en av våre spesialister og få svar innen 1 – 3 virkedager.

  • Få skriftlig legesvar på mail
  • 100 % anonymitet
  • 30 leger fra 10 ulike fagfelt
Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Pris fra 259,-