Prostatitt ?

Spørsmål

Har litt trykksmerter nederst i rygg og ved endetarm, også litt ubehag nederst i magen, litt utflod og litt svie ved vannlating. Har også litt utslett på penis.Har mistanke om at er noe med prostata å gjøre.
Er det de samme symptomene på prostatakreft og prostatitt ?
Har levert urinprøve til lege uten å ha hatt undersøkelse. Denne viste ingen utslag. Jeg hadde også sædavgang rett før urinprøven ble tatt, burde ikke dette øke sjansen for at prøven fikk utslag ?
Fikk Trimetoprim idag før undersøkelse i slutten av neste uke. Hvis symptomene forsvinner ved bruk av tabletter(når burde jeg merke bedring), er det da mulig at det er kreft.

Mann, 42 år

Svar

Hei !

Akutt prostatitt er plutselig oppstått betennelse i prostatakjertelen forårsaket av bakterier.
Plagene starter med til dels sterke smerter i området mellom penis og endetarmsåpningen. Smerten stråler ut mot magen eller bakover mot ryggen
Man har feber, frysninger og nedsatt allmenntilstand
Andre symptomer kan være smerter ved tømming av tarmen, smertefull og hyppig vannlating, svak urinstråle, overoppfylling av urinblæra og eventuelt også utflod .

Utslettet ditt på penis er ikke et tegn på prostatitt.

Man behøver ikke å få utslag på urinprøven ved en prostatitt (betennelse i prostata).
Den helt korrekte måten å utrede en evt prostatitt er imidlertid å ta en urinprøve før og etter såkalt prostatamassasje, og da vil en ofte kunne få oppvekst i urinprøven som er tatt etter prostatamassasjen.
Jeg er ikke sikker på om at sædavgang like før urinprøven øker sjansen for utslag på urinprøven, har aldri hørt eller lært noe om at dette skulle være aktuelt, selv om dine tanker om dette forsåvidt er nokså logiske.

Det viktigste funnet ved undersøkelsen av pasienten, som bekrefter diagnosen, er (i tillegg til de typiske symptomene som du forsåvidt har en del av), at prostata er diffust forstørret og særdeles øm når legen undersøker den med en finger i endetarmen, og denne undersøkelsen har du altså ikke foretatt.
I tillegg taes blodprøver som kan være med å styrke diagnosen ved å vise at du har en infeksjon.

Det kan forsåvidt godt være at du har en prostatitt, men det er under vanlige omstendigheter litt lettvint diagnostikk å bare ta en urinprøve, som attpåtil er uten funn, og deretter gi deg en antibiotikakur, da du "etter læreboken" skulle ha gjennomgått de undersøkelsene jeg nevner ovenfor, dersom der foreligger mistanke om prostatitt.

Du har ett av to å gjøre slik jeg ser det nå:
1) Enten ta antibiotikakuren og se om du blir bedre / helt god. Det vil man vanligvis bli bra av, men kuren bør vare i 3-4 uker for å hindre tilbakefall.
Man pleier imidlertid vanligvis å kjenne begynnende bedring ganske raskt etter oppstart av antibiotika, gradvis i løpet av noen dager.
2) Hvis ikke du har startet kuren allerede, så kan du ringe legen din i morgen og si at du har lest litt om prostatitt og gjerne vil bli undersøkt å få diagnosen bekreftet, før du begynner på kuren. En mulig akutt prostatitt tilsier legetime på dagen.

Dine symptomer passer forøvrig ikke særlig med prostatakreft. Denne gir forøvrig ofte lite eller ingen symptomer i lang tid, og så får man evt etterhvert dårligere trykk på strålen ved vannlating m.v., så jeg anser ikke sjansen for at du skulle ha prostatakreft for særlig stor ut fra det du beskriver av symptomer.
Og som du spør om - hvis du blir helt god av antibiotikakuren, så er dette et ganske så klart tegn på at det ikke handler om kreft, da du da ikke ville blitt god av en antibiotikakur, slik du selv ganske riktig har tenkt.

Håper dette var avklarende, og jeg ønsker deg god bedring.