Prostatitt

Spørsmål

Hei, jeg har fått prostatitt for 2 mnd. siden og er ikke noe bedre med Ciproxin. Har også tatt en kur med Azithromax (2 tabl.) uten at det har vært påvist sykdom som skulle tilsi dette. Mine symtomer er: Trykk og kløe i endetarm og frem mot pungen, svie ved urinering,irritert i tuppen av penis, ikke utflod, ubehagelig irritasjonskilling i penis/ urinrør stort sett hele tiden, noen perioder er gode, men jevnt over kjenner jeg det. Litt smerter i høyre testikkel med iling ut i beinet samt litt lett trykk/ smerte rundt høyre nyre. Har hatt urinprøve til dyrking samt urinprøve som er sendt til lab ved UITØ for sjekk av alt uten at det var funnet noe galt. Mao, en bakteriefri prostatitt. Er alt dette normale symptomer slik at jeg kan utelukke kreft og andre alvorlige sykdommer? Finnes det andre og bedre antibeotika enn Ciproxin 500 mg, som kan hjelpe meg? Må det være bakterier og kjønnsykdom for å ha svie og irritasjon i urinrøret? Jeg er engstelig skjønner du, da jeg driver og studerer og føler at dette plager meg så mye at det går utover studiet. Hører raskt i fra deg. Kan du gi meg evt. annen medisin?

Relevante sykdommer/medisiner: Bruker nå Ciproxin 500 mg og Ibuprofen 600 mg som nsaidprep. Bruker også av og til allergimedisin.

Mann, 33 år

Kommersiell tjeneste fra Lommelegen:

Har du spørsmål om din egen helse?

Spør en spesialist i dag og få svar allerede i morgen

Svar

Hei!

Typiske symptomer på prostatitt er trykk eller press i underlivet, gjerne i "mellomkjøttet", smertene kan stråle ut til pungen, lysken, ryggen eller magen. Det kan være smerter under og etter sædutløsning, svie ved vannlating, tømningsproblemer, inkontinens og nattlig vannlating. Noen har utflod og blod i sæden.

Symptomene kan imidlertid variere sterkt, og det er gjerne lite å finne når legen undersøker en pasient med denne sykdommen. Det vanlige er at man ikke finner noe i urinen eller blodprøver, ihvertfall når det dreier seg om en bakteriefri prostatitt.

Vi vet ikke helt hvorfor slike sykdommer oppstår, noen mener det utlsøes av bakterier, enten vanlige tarmbakterier eller klamydia eller mykoplasma. Det er enkelte holdepunkter for at lidelsen kan ha såkalt autoimmun årsak.

Derfor har du symptomer som er veldig typisk for en prostatitt. De er imidlertid ikke ekskulsive for prostatitt, og andre sykdommer er ikke utelukket, men dette er ikke typiske symptomer for kreft.

Hvordan behandles slik sykdom? Man forsøker gjerne antibiotika, men det er ikke dokumentert at dette har effekt - og er det ikke bakterier involvert vil jo ikke antibiotika ha noen virkning. Bactrim har jeg anvendt mest i slike tilfeller, men det er umulig å si om det er bedre enn Ciproxin. Det er nok mest viktig at forsøk på slik behandling varer i mange uker, kanskje helt opp mot 10 uker for å sikre at konsentrasjonen av medisinen blir høy nok i prostata. Behandler man lenge øker imidlertid risikoen for at bakteriene kan bli resistente, og legen må ihvert tilfelle avgjøre om det er nødvendig.

Noen har effekt av betennelsesdempende medisiner, mens man i noen tilfeller bruker beta- eller alfablokkere. Dette må legen din ta stilling til, jeg kan ikke gi deg medisin pr internett.

Du må unngå nedkjøling lokalt, heller ta varme bad for å dempe plagene. Aktivt seksualliv eller onani kan bedre "sædsirkulasjonen" og bedre forholdene i prostata.

Dette er jo en helt godartet tilstand og vil gå over etter noe tid, men har svært forskjellig lengde fra pasient til pasient.

Har du spørsmål om Allmennmedisin?

Spør en av våre spesialister og få svar innen 1 – 3 virkedager.

  • Få skriftlig legesvar på mail
  • 100 % anonymitet
  • 30 leger fra 10 ulike fagfelt
Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Pris fra 259,-