Prostataproblemer

Spørsmål

Med årene må jeg late vannet hyppigere enn for noen år siden. 1- 2ganger om natten. Prostata er under kontroll hvert år, men er ikke spesiellt stor eller under endring.
Jeg har vent meg til å tenke på å late vannet når det er mulig, og det har gått bra.
I går opplevde jeg at behovet for å late vanne inntraff plutselig og kraftig. Jeg kjørte bil og kunne ikke stoppe p.g.a. trafikk mm. Resultatet var at vannet gikk i buksa. En lite hyggelig opplevelse.

Hvorfor inntreffer dette så plutselig og kraftig?
Hva kan gjøres for å motvirke/unngå dette?

Mann, 70 år

Kommersiell tjeneste fra Lommelegen:

Har du spørsmål om din egen helse?

Spør en spesialist i dag og få svar allerede i morgen

Svar

Hei!

Prostata er en kjertel som ligge rundt urinrøret like under blæra. Fordi den ligger rundt urinrøret behøver ikke kjertelen å vokse i omkrets for å lage problemer for avløpet, det er nok at den vokser litt innover slik at den klemmer på urinrøret.
Konsekvensen av dette er at du kanskje ikke klarer å tømme blæra helt hver gang du er på toalettet. Da blir det naturligvis ikke så lang tid til blæra er full igjen, og du må late vannet igjen. Slike forandringer i vannlatingsmønsteret er vanlige i din alder, og det finnes medisiner som kan skrumpe prostata noe. Hvis du har uttalte vannlatingsproblemer kan det bli nødvendig med en operasjon hvor man gjennom urinrøret skreller ut litt av prostatas indre og lager bedre plass for urinavløpet.

Hvis du ikke hadde blærespreng før denne ukontrollerte vannlatingen vet jeg ikke hva som skjedde, av en eller annen grunn ble trykket stort nok i blæra til at du ikke klarte å holde igjen.

En urinveisinfeksjon kan av og til være en utløsende faktor til at vannlatingen blir annerledes enn vanlig. Da vil du nok gjerne ha symptomer på dette; svie ved vannlating, spreng eller feber.

Hvis du føler deg i dårlig form eller dette gjentar seg bør du konsultere legen din. Hvis ikke kan du nok se det litt an og krysse fingrene for at det ikke skjer igjen, men noen god forklaring til deg har jeg ikke.

Har du spørsmål om Allmennmedisin?

Spør en av våre spesialister og få svar innen 1 – 3 virkedager.

  • Få skriftlig legesvar på mail
  • 100 % anonymitet
  • 30 leger fra 10 ulike fagfelt
Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Pris fra 199,-