Prostata - Hva er riktig?

Spørsmål

Jeg har et svært problem jeg ikke aner hva jeg skal gjøre med, og legene forvirrer meg. Jeg er en 67 år gammel mann. I flere år har jeg hatt en del prostataplager, men nå er det blitt temmelig ille og plagsomt. Derfor har fastlegen sendt meg til urolog som anbefaler operasjon. Jeg kan godt la meg operere, men da må jeg vite at det er et godt råd og at han har rett i at det vil hjelpe.

Mann, 67 år

Kommersiell tjeneste fra Lommelegen:

Har du spørsmål om din egen helse?

Spør en spesialist i dag og få svar allerede i morgen

Svar

Hei!

Prostata -eller blærehalskjertelen- er en mandarinstor kjertel som ligger under blæren. Urinrøret går gjennom denne kjertelen. Kjertelen spiller en rolle i dannelsen av sædvæske og mannlige kjønnshormoner.

Med alderen vokser denne kjertelen hos alle menn. Hos noen utvikler det seg kreft i kjertelen, og da må kirurgen ofte operere for å hindre spredning til andre organer. Imidlertid er dette en kreftform som utvikler seg svært langsomt.

Den godartede, aldersbetingede veksten er ikke nødvendig å operere i utgangspunktet. Mange har slik forstørret prostata uten at det påvirker vannlatingen. Imidlertid kan veksten påvirke utløpet fra blæren og urinrøret, og da får man problemer med å komme i gang med vannlatingen, med kraften på strålen og med å tømme blæren helt. Ofte må man opp om natten for å tisse fordi man ikke får tømt den ordentlig før man legger seg.

Hvis symptomene er plagsomme kan man bruke medisiner for å få kjertelen til å skrumpe, eventuelt kan et inngrep gjøres gjennom urinrøret for å bedre avløpet fra blæren. Inngrepet er vanlig og som regel ukomplisert.

Det er vanskelig å overprøve en spesialists råd til deg om operasjon. Imidlertid kan du spørre om det er aktuelt å bruke medisiner i første omgang før en eventuell operasjon.