Prolaps med nerverotsmerter

Spørsmål

Hei!
Ble ryggoperert for prolaps i L4-L5 for noen år siden. Nye plager med sterke smerter i 2008, påvist ved MR nytt stort prolaps i samme områd, var sykmeldt lenge og ble mye bedre. Fikk nylig igjen sterke smerter i ryggen, men føltes litt annerledes enn sist, mitt venstre ben sviktet føltes nesten som jeg var lam i det, ved undersøkelse var det noe nedsatt kraft, MR viste at mitt prolaps L4-L5 var nesten borte, men jeg hadde nytt prolaps, ikke så stort, L3-L4 mulig liggende litt til venstre, ble enig med min lege om å se det an. Jeg er nå sykmeldt fra min jobb som operasjonssykepleier. Jeg har lett for å engste meg og jeg har begynt å tenke på om denne /lammelsen/ kan være tegn på f.eks. hjernesvulsts, er dette i det hele tatt en reel tanke, eller kan jeg slå meg til ro med at symptomene kommer fra prolapset? /Følelsen av lammelse/ er nå nesten bort kan, etter 14 dager, gå på tærne, men ikke på hælen på venstre ben, har også mye vondt i tærne, spesielt stortå venstre ben, føles nummen samtidig som jeg har smerter, vond rar følelse å komme nær. Håper på raskt svar!

Kvinne, 50 år

Kommersiell tjeneste fra Lommelegen:

Har du spørsmål om din egen helse?

Spør en spesialist i dag og få svar allerede i morgen

Svar

Hei og takk for spørsmålet ditt!

Først litt generell informasjon:
Nerverotsmerter ved prolaps er en sykdom der et skiveprolaps i ryggen irriterer eller trykker på en eller flere nerverøtter. Mest kjent er betegnelsen isjias, som er en bestemt form for rotsmerter der prolapset presser på isjiasnerven. Dette fører til smerter fra ryggen og nedover foten svarende til isjias-nervens forløp. Sykdommen er altså lokalisert i ryggen, men det typiske symptomet er ryggsmerter med smerteutstråling til en av føttene.

Dersom prolapset er av en slik størrelse at det kommer borti nerven, kan funksjonen av nerven bli svekket. Dette kan arte seg som nedsatt følelse i et område av huden på foten, eller sjeldnere, høyere opp på ett av beina. Det kan også føre til at en eller flere muskler kan bli mer eller mindre lammet. Prolapset kan også være slik at det kun kommer bort i nerven og fører til smerter, når ryggen er i spesielle stillinger.

Det du beskriver høres ut som et prolaps i 4. skive som gir L5-rots utfall. Det kan føre til smerter lokalisert på siden av lår og legg og til fotryggen, og deretter til innsiden av fotranden og stortåen. Nedsatt følelse/nummehet i samme området, og bøyekraft i ankelen som gjør at du ikke klarer å gå på hælen på det affiserte beinet. L5-rots utfall vil ikke påvirke refleksene i beina (undersøkelse med reflekshammer).

En hjernesvulst vil ikke gi det samme symptombildet, og er ikke noe du bør bekymre deg for ut ifra sykehistorien din. Når det er sagt så kan jeg selvfølgelig ikke utelukke noe som helst over internett. En hjernesvulst vil kunne gi nerveutfall i form av lammelser eller i form av nedsatt følelse. Men at en svulst i hjernen skulle kunne presse på et område i hjerne, og gi både lammelser og nedsatt følelse som passer nøyaktig med utfall fra EN nerverot, er helt usannsynlig.

Jeg er enig i vurderingen legen din har gjort og at en i utgangspunktet kan se det an. I starten gir man ingen behandling, men avventer situasjonen og ser hvordan den utvikler seg. Det anbefales at du prøver å være i noe aktivitet, heller enn å holde senga. I noen tilfeller blir man imidlertid nødt til å gå til sengs fordi smertene blir uutholdelige når man er oppe. Smertestillende medisiner er ofte nødvendig de første dagene. Når den akutte fasen gir seg, vil symptomene avta. Etter noen dager eller uker vil også prolapset kunne avta i størrelse, og symptomene som skyldtes trykket, forsvinner. I denne perioden er det naturlig å unngå belastninger som forverrer smertene. Det er allikevel viktig å sørge for å komme seg i fysisk aktivitet så fort som mulig. Pass på å holde deg i bevegelse, og begynn snarest mulig å gå korte turer. De fleste blir bra på denne måten, men det kan ta både flere uker og måneder før plagene er helt borte.

Ved en eventuell operasjon vil man fjerne prolapset og restene av innholdet i skiva (det er da ikke flytende!). Dette fører ofte til at smertene forsvinner straks operasjonen er gjennomført. Skiven blir imidlertid tynnere og mindre fjærende ved en slik operasjon, og man mister noe bevegelighet i dette avsnittet av ryggen. På lengre sikt er det en tendens til at pasienter som blir operert, får noe større ryggplager enn de som ikke blir operert. Dette er en av grunnene til at man kun opererer dersom man har spesielle grunner som tilsier at det bør gjøres.

Hvis du skulle få økende lammelser i beina, nedsatt følelse rund kjønnsorganer og endetarmen, eller problemer med vannlatning eller avføring, så bør du ta kontakt med lege snarest. Dersom smertene denne gangen skulle vare i over 3 måneder kan det også være greit å bli henvist til spesialist med tanke på operativ behandling.

God bedring! Håper svaret kan være til hjelp!

Har du spørsmål om Allmennmedisin?

Spør en av våre spesialister og få svar innen 1 – 3 virkedager.

  • Få skriftlig legesvar på mail
  • 100 % anonymitet
  • 30 leger fra 10 ulike fagfelt
Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Kommersiell tjeneste Pris fra 259,-

Fikk du ikke svar på det du lurte på?


Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Kommersiell tjeneste Få svar innen 3 dager for 259,-

Haster det? Snakk med en lege via video .

Legetime via video
Harald Dobloug
Ledig nå
Kommersiell tjeneste Videokonsultasjon koster 350,-