Prolaps i nakken

Spørsmål

Jeg er ei jente på 23 år, som over lenger tid har vært plaget med smerter i nakke og rygg. Har skoliose (skjev ryggrad), så jeg trodde først det var pga den, eller det faktum at jeg jobber foran pc*n åtte timer til dagen.. men har nå fått bekreftet at det er en prolaps i nakken.

forsøkte kiropraktor en periode, men uten resultater. (fikk strøm i nakken..) De siste ukene har nakken bare blitt verre.. men jeg føler ikke jeg har fått nok informasjon iht hva jeg kan gjøre/ikke gjøre for å bli bedre. hvilke medikamenter som er gunstige osv. har fått vioxx (50 ml), men denne er jo i tillegg til å lindre smerter, - betennelsesdempende, så jeg kan ikke forstå at dette skal være rett.. i tillegg tar jeg ledox (400ml) og paracet noen ganger til dagen. (har fått beskjed om at jeg kan ta disse sammen opp til fire ganger til dagen..)

nå begynner jeg å bli mer og mer frustrert...har vært borte fra jobb i ett par tre mnd nå. og dagene går bort i smerter. noe sosialt liv har jeg egentlig nesten ikke lenger..

er det vanlig å bruke krave? tenkte ikke hele tida, men av og til etter behov, for jeg merker at det hjelper litt om jeg legger meg ned og lar puta støtte opp rundt nakken!

noen øvelser? bare hvile?

svært takknemlig for svar!!!!!

Relevante sykdommer/medisiner: har skoliose
venter på å komme inn på ortopedisk poliklinikk, men det er fire mnd ventetid. har vært til oppfølging der i flere år pga skoliosen.
- smerter pga den til vanlig.. må derfor trene MYE. kan ikke det nå.. noe som forverre denne også..

legen tror også at jeg har betennelse nederst i ryggen, da de "kulene" på hver side av korsryggen av og til hovner opp og er svært vonde!

Kvinne, 23 år

Svar

Hei !

Et prolaps i nakken kan være så mangt, bl.a. avhenger det av hvordan og i hvilken retning prolapset ligger.
Prognosen er meget bra, en stor andel blir gode uten behandling, bare med tiden til hjelp, og det bør være den beste trøsten.

Det er viktig med adekvat smertelindring underveis, eller så vil du kunne spenne deg mye i nakken og få enda mer smerter som følge av stramme muskler, altså komme inn i en slags ond sirkel hvor smerter fører til muskelstramminger som igjen fører til mer smerter osv osv.

Medikamentene du får, høres aldeles riktig ut for meg.
Det at du får "betennelsesdempende" er også et riktig medikamentvalg, da disse kan bidra til å sette ned hevelse rundt skiven som har prolapset og derved mindre smerter.
Når det gjelder paracet, så bør du bruke 2 stk tabl a 500 mg 3 ganger pr dag, fast. Det er bedre å komme smerten i forkjøpet, enn å vente til smerten blir uutholdelig.
Du bør også ta opp med legen din om du kanskje burde hatt noe sterkere smertestillende som f.eks. Pinex forte, Nobligan e.l. i en periode. Ofte er dette nødvendig.

Det er lett å forstå at du er frustrert, men se da fremover og husk at prognosen er oftest god.

Krave finnes det delte meninger om, men jeg synes nok du kunne forsøke dette i perioder, men ikke lenger enn 6 uker totalt.

Øvelser synes jeg ikke du skal gjøre, ihvertfall ikke før du har vært hos ortoped og fått stilt en mer presis diagnose.
Hvile spør du om. Vel, du bør jo avgjort være i vanlig bevegelse, gå turer osv, man blir definitivt ikke fortere god av å gå til sengs, for å sette det på spissen.

Når det gjelder ventetiden for å komme til ortoped, bør du avgjort benytte deg av "fritt sykehusvalg". Vi kan velge fritt hvilket som helst sykehus i Norge, du kan reise fra Kirkenes til Oslo eller omvendt, reisen dekkes av Rikstrygdeverket. Få din fastlege til å undersøke hvor der er kortest mulig ventetid, der er store forskjeller ute og går.
Dette kan jo også redusere din frustrasjon betydelig, å få forkortet ventetiden betraktelig.

Jeg ønsker deg god bedring, og forsøksvis god sommer også: Prøv å være sosial og hold på med hyggelige aktiviteter, da dette virker på humøret, som så igjen påvirker hvordan man opplever en smertetilstand. Dette er faktisk meget viktig og god tilleggsbehandling mot smerter !