Prolaps i korsryggen

Spørsmål

forsvinner det ved hjelp av å gå til fysoterapaut, eller må man ha operasjon? har hatt mr på ryggen

Relevante sykdommer/medisiner: prolaps i korsryggen

Kvinne, 34 år

Kommersiell tjeneste fra Lommelegen:

Har du spørsmål om din egen helse?

Spør en spesialist i dag og få svar allerede i morgen

Svar

Hei.
Et prolaps i ryggen (på folkemunne: "Skiveutglidning") består av en gelatinlignende masse som er blitt presset ut fra mellomvirvelskivene. Slike prolapser kan noen ganger ligge an mot ryggmargen eller nerverøttene som utgår fra ryggmargen. Dette kan gi opphav til isjias strålende smerter nedover i benet. Langtfra alle slike prolapser gir isjias-plager. Faktisk er det slik at dersom man tar bilde av 100 friske mennesker som aldri har hatt ryggplager eller isjias, vil kanskje så mange som 10 av dem ha et eller flere prolapser i ryggen.

Det å gå rundt med et prolaps i ryggen er i seg selv derfor ikke noe problem de fleste som har prolapser vet sannsynligvis ikke om det i det hele tatt! Det er først når prolapset gir opphav til isjias-smerter at det kan være nødvendig å gjøre noe med det.

Over tid vil et prolaps bli mindre, og de fleste isjias-plager går derfor over av seg selv uten operasjon. Noen ganger vil imidlertid smertene være så langvarige eller sterke at operasjon er nødvendig. Kirurgen vil da som regel fjerne selve prolapset under operasjonen.

Det er altså ingen annen behandling enn operasjon som kan fjerne prolapset, heller ikke fysioterapi. Men: Å fjerne prolapset er som du skjønner som regel ikke nødvendig. Hvis bare plagene går over kan prolapset bare ligge i fred.

Jeg håper dette ga deg tilstrekkelig svar på ditt spørsmål. Siden du har tatt MR av ryggen antar jeg at du selv har isjias-plager. I så fall: God bedring !

Vent litt. Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Send inn ditt spørsmål nå, og få svar fra en lege på mail innen 3 dager fra kr. 259,-.

  • Få skriftlig legesvar på mail
  • 100 % anonymitet
  • 30 leger fra 10 ulike fagfelt
Skriv inn spørsmålet her:
0/2000 tegn