Prolaps i C6/C7

Spørsmål

1. Har fått Mobic som smertestillende. I pakningsvedlegget står det at det skal brukes ved slitasjegikt, noe jeg ikke har. Kan du tenke deg noen grunn til at jeg har fått denne medisinen?
2. Under smerte har jeg hatt problemer med å tisse selv om blæren kjennes full. De første gangene til fysikalsk behandling måtte jeg og tisse flere ganger, og jeg var i noen uker litt inkontinent. Kan dette ha sammenheng med prolapset?
3. Kan prolapset virke på skjoldbruskkjertelen på noen måte? Har symptomer på høyt stoffskifte. Vet ikke om skjoldbruskkjertelen er forstørret, da jeg ikke riktig vet hvor den sitter.

Relevante sykdommer/medisiner: Sendte nettopp av gårde spm., men fikk probl. da jeg skulle betale. Sender spm. på nytt, mer kortfattet... Har fått diagnose lite bredbaset prolaps, midtstilt/mot venstre, C6/7.

Kvinne, 37 år

Svar

Hei!

Tenkte jeg først skulle gå litt gjennom hva et prolaps er for noe. Ordet prolaps betyr at noe presses eller faller ut fra sin normale stilling slik at en del blir liggende på et sted der det ikke hører hjemme. Når det gjelder prolaps i ryggsøylen vår så kommer dette fra små puter som ligger mellom alle ryggvirvlene våre og som virker som støtdempere. Disse putene består av en hard ring ytterst med en kjerne av et gele-lignende materiale innerst, det er dette gele-materiale som blir presset ut når man får et prolaps.

De vanligste symptomene på et prolaps er smerter i området rundt prolapset, i ditt tilfelle antageligvis mest markert nederst i nakken. Slike prolapser kan også ofte trykke på hovednervene som går ut fra ryggsøylen, man får da smerter fra de kroppsdelene som får nervetråder fra den eller de hovednervene som er i klem. Siden ditt prolaps går litt mot venstre er det mest sannsynlig at du eventuelt har symptomer ut i venstre arm.
Symptomer på at nerver er i klem er i tillegg til smerter det man kaller for parestesier, dette er unormale følelser i de kroppsdelene som får nervetråder fra den klemte nerven, for eksempel følelsen av prikking eller nummenhet. Ved mer alvorlige tilstander kan man begynne å miste kraft i den aktuelle kroppsdelen. Begynner man å få slike symptomer må man igjen kontakte lege.

Heldigvis viser det seg at de fleste prolapser går helt eller delvis over av seg selv. Dette kommer av at det materialet som er presset ut fra puten skrumper sammen og blir absorbert vekk. Noenganger må man imidlertid operere bort prolapset.

Når dette gjelder bakgrunnen for at du har fått Mobic så er dette at rundt et slikt prolaps så får man alltid en betennelsesreaksjon. Vevet blir irritert og hovner ofte opp, dette vil gjøre symptomene værre siden det da blir enda mindre plass i dette området. Mobic immeholder stoffet Meloxicam som er et stoff som i tillegg til å være smertestillende også er betennelsesdempende. Det å bruke Mobic er altså en helt grei behandling for mindre prolapser.

Dette at du har fått problemer med urineringen etter fysikalsk behandling er jeg litt mer usikker på. De nervene som går ut fra nivået C6/C7 har ikke noen direkte innvirkning på blæren, de nervene som har det ligger i korsryggnivået. Jeg vet ikke om det er fysioterapaut eller kiropraktor som står for behandlingen din, men jeg ville nevnt dette for han/henne neste gang du er der. Ofte får kroppen ganske mye "juling" under slik behandling og da kan den reagere med symptomer som du beskriver uten at det er tegn på noe alvorlig.

Det at du har høyt stoffskifte (hyperthyreose) har nok ingenting med prolapset ditt å gjøre. Denne kjertelen ligger fremme på halsen ned mot halsgropen, og forstyrrelser i utskillelsen av hormoner fra denne kjertelen er ganske vanlig.

Håper dette var til hjelp!