Prikking

Spørsmål

Hei!

Har "fått" noe jeg aldri har hatt før. En natt for en måned siden begynte begge armer og ben å "dø bort". Intens prikking begge steder, ikke sånn som når benet sover ellers, kunne fint gå på det uten at det gjorde vondt. Begynte å bli fryktelig varm i nakken, urolig i magen og vondt i brystet. Stod opp, gikk litt rundt, men så begynte begge bena å riste helt ukontrollert. Klarte ikke å stoppe dem, ble voldsomt kvalm og dette holdt på i et par timer.

Natt til i dag, fredag, kom akkurat det samme tilbake igjen. I natt klarte jeg imidlertid nesten heller ikke snakke da kjeven spente seg helt mens bena ristet voldsomt.

Har aldri hatt noe epilepsi eller noe slikt.

Har ikke vært hos lege med dette, men det uroer meg jo en del at kroppen rister uten at jeg har bedt om det og at jeg samtidig blir voldsomt kvalm samt merker et ekstra trykk i brystet.

Stresser egentlig ikke noe særlig, men jobber veldig mye vært døgn. Utenom disse to nettene er det flere kvelder der jeg blir voldsomt varm og blir svimmel, men det gir seg etter en halvtime hvis jeg setter meg ned og puster rolig. Har ikke den samme ristingen da.

Hva kan dette være for noe? Har søkt rundt på nettet, men ikke funnet noen som kan fortelle om noe lignende.

Mann, 23 år

Kommersiell tjeneste fra Lommelegen:

Har du spørsmål om din egen helse?

Spør en spesialist i dag og få svar allerede i morgen

Svar

Hei!

Dette var merkelige symptomer, og jeg skjønner godt at du ikke har funnet så mye om det på internett. Det er også litt vanskelig å vite hva man skal søke på når symptomene er litt diffuse som hos deg.

Skjelving, varmeintoleranse, mulig hjertebank og svimmelhet gir meg tanker om at det kan være stoffskiftet ditt som er i ulage, og mest sannsynlig kan det være forhøyet. Andre symptomer kan være diare, tretthet, uro/engstelse, vekttap, mensforstyrrelser hos kvinner. Prikkinger slik du beskriver har jeg ikke sett som et typisk fenomen hos personer med høyt stoffskifte, men umulig er det ikke.

Høyt stoffskifte skyldes vanligvis en tilstand kalt Graves sykdom, som er en autoimmun tilstand som forstyrrer skjoldbruskkjertelens normale funksjon. Betennelsestilstander, medikamentbivirkninger og hypofysesykdom kan også forårsake hyperthyreose (høyt stoffskifte).

Å stille denne diagnosen er vanligvis enkelt, blodprøver kombinert med symptomene gir svaret. Ofte gjør man også ultralyd eller scintigrafi av kjertelen. Behandlingen kan bestå i medisiner, radiojodbehandling eller fjerning av skjoldbruskkjertelen, enten helt eller delvis.

Hvis forklaringen ikke er hølyt stoffskifte og alle andre blodprøver er normale, er selvfølgelig stress en mulgi forklaring, men det du beskriver er ikke helt typisk for en stresstilstand, i og med at du ikke opplever noe subjektivt stress eller angst.

For å komme nærmere en diagnose må det altså tas en del blodprøver, det bør gjøres EEG og CT av hodet. Snakk med legen din for videre utredning.

Vent litt. Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Send inn ditt spørsmål nå, og få svar fra en lege på mail innen 3 dager fra kr. 199,-.

  • Få skriftlig legesvar på mail
  • 100 % anonymitet
  • 30 leger fra 10 ulike fagfelt
Skriv inn spørsmålet her:
0/2000 tegn