Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Prikking og kløe i hender, armer, føtter og bein

Spørsmål

Hei, jeg opplever "prikkende" kløing i hender, armer, føtter, og bein. Det kommer og går mange ganger for dagen. Det hjelper ikke å klø. Dette har vart i minst en uke. Prikkingen føles akkurat likt som man får når man har iskalde hender og holder de i varmt vann. Vet ikke om dette er tilfeldig eller ikke, men rett før prikkingen begynte mistet jeg en kunst-skalpell med spissen ned, på storetåen. Tuppen av skalpellen knakk av, men jeg tror ikke den knakk av inni tåen, siden det gjør ikke vondt når jeg gnir på stedet den traff.

Mann 30
Svar

Hei.


Jeg kan på ingen måte se for meg noen tenkelig sammenheng mellom episoden med skalpellen og det du her beskriver.


Spørsmålet er så hva denne kløen kan skyldes. Jeg går ut fra at du ikke har noe utslett, siden du ikke har skrevet noe om dette? Hvis du har det, kan du la legen din se på dette.

Hvis ikke du har utslett, så er det to ting jeg tenker på:

1) Ubevisst hyperventilering (for eksempel som følge av underliggende angst eller spenninger) kan gi slik prikking (men ikke nødvendigvis kløe) i hender og føtter.

2) Du har nylig sluttet med Tolvon, forteller du. Hvis disse plagene kom etter at du sluttet med Tolvon, kan vi kanskje ikke se helt bort fra at det kan være et slags abstinenssymptom, for antidepressiva kan gi en rekke forskjellige plager, om man slutter brått. Jeg skal ikke påstå at det er dette, men hvis det er sammenfall i tid, er det nok en mulighet. Halveringstiden for mianserin (virkestoffet i Tolvon) er så mye som 20-60 timer. Man regner med at det tar 5 x halveringstiden før et medikament er ute av kroppen, så det kan dreie seg om så mye som 100-300 timer før mianserin er helt ute av kroppen din. 300 timer er nesten to og en halv uke. Når medikamentkonsentrasjonen i kroppen synker etter siste tablett, kan slike plager oppstå, så du kan jo se om det faller sammen i tid. Det at noe faller sammen i tid, er selvfølgelig ikke noe bevis på årsakssammenheng, men det kan være det. Hvis det er slik nedtrappingssymptomer, så der det ufarlig, og vil avta med tiden.


Jeg håper informasjonen er til nytte for deg. Ha det bra.

Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?


Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 299,-