Potensproblem

Spørsmål

Hei. Jeg er en frisk og sporty gutt på 33 år som har fått problemer med potensen. Tror det skyldes to ting;

Hovedårsaken er at den venstre testikkelen er øm. Jeg begynte å merke dette i fjor høst.
Det er noen små løse klumper like ved som tydeligvis irriterer den! Pungen føles løs – tilsvarende samme følelse som når jeg har hatt influensa (syk).

Det andre problemet oppsto i vinter da jeg falt på halebeinet – og at blodårer (nervesystem) er blitt sveket. Forsøker å trene nedre korsrygg.

Jeg kan fortsatt få ereksjon, men sjeldnere. Kan jeg henvende meg direkte til en spesialist for nærmere undersøkelse og i så fall hvor?

Mann, 33 år

Svar

Hei!

At den venstre testikkelen er øm kan helst sikkert påvirke potensen din, men sannsynligvis via psykologiske mekanismer og ikke via anatomiske eller fysiologiske mekanismer i pungen. Jeg antar at du er litt engstelig for at det skal være noe galt i pungen og da synes jeg du skal få utført en ultralydundersøkelse for å avklare dette. Svært mange har varierende ømhetsplager i pungen/testikkelen, men hos relativt få finner man noe opplagt galt- det viktigste er å utelukke at det er kreft i testikkelen (kreft i pungen utenfor testikkelen er ganske sjelden).

Fall på halebeinet kan nok kanskje teoretisk forårsake potensproblemer - men i og med at du får ereksjon innimellom tviler jeg på at det er en mekanisme her.

Uansett; hvis potensen er annerledes enn tidligere skal du konsultere lege. I første omgang bør du snakke med fastlegen din slik at de mest basale undersøkelsene kan utføres og legen din kan få et overblikk over situasjonen. Det vil da høre med at du forteller om eventuelle mulige psykiske årsaker til at potensen ikke er som den var før.

Hvis fastlegen din ikke kan peke på en klar årsak kan han henvise deg til en urolog. Det blir svært mye billigere for deg enn om du skulle henvende deg direkte til en privatpraktiserende urolog uten henvisning.

Fastlegen eller urologen vil kanskje foreslå at du forsåker medisiner mot potensen, gjerne i en kortere periode. Hvis det er slik at det kan være dårlig selvtillit, utrygghet og prestasjonsangst som forårsaker problemene kan en kort periodes bruk av slike medikamenter gi deg selvtilliten og reisningen tilbake.