Potensielle smerter i halebeinet

Spørsmål

hei.

jeg har nå gått i snart 1 år med smerter i det som jeg trodde var halebeinet, dette har vært av og på, å aldri vart hele dagen. har tatt røntgen, der fant de ingenting. Har i det siste følgt med på hva som trigger dette og hva som kan hjelpe, og det jeg har funnet ut, er at jeg får vondt i halebeinet/ muskelturen rundt halebeinet når jeg sitter på harde flater, som stol, stein osv. har funnet ut at smerten kan forsvinne viss jeg tar bekken øvelser ( ligger på ryggen og løfter hofta opp) eller setter meg sånn at jeg trigger dette vonde punkte. men hva kan jeg gjøre for at dette problemet forsvinner for godt? har dette problemet så å si hver dag nå,og det er veldig plagsomt. er veldig redd for at dette skal være noe alvorlig. takk for svar

Svar

Hei!

De fleste som har smerter i halebeinet, kan erindre at det debuterte etter et traume, feks et fall mot setet, eller en rask eller langstrukket fødsel. Det er ikke så vanlig at halebeinet gir opphav til smerter hvis noe slikt ikke skulle foreligge. At du opplever bedring ved bekkenbunnsøvelser, kan trekke i retning av at dette potensielt er noe som skal vurderes av gynekolog. En annen mulig forklaring kan være at det foreligger en tilstand som kalles pilonidal cyste, som symptommessig ofte kan arte seg litt på samme måten. Jeg ville nok bedt fastlegen undersøke dette, for om mulig å komme litt nærmere en diagnose.

For en etablert halebeinssmerte, er det vanlig å anbefale at man unngår å sitte på en måte som forverrer smertene. Mange vil kunne ha nytte av en egnet pute med utsparing for det ømme punktet. I neste omgang vil man gjerne forsøke en injeksjon med steroider i det mulig skadde delen av halebeinet, før man i siste omgang, og svært sjelden, velger å fjerne deler av halebeinet. Før disse tiltak treffes, bør du nok vurderes grundig for dette av en ortoped, men ikke alle ortopediske avdelinger tilbyr utredning eller behandling for denne lidelsen. Sammen med fastlegen kan du finne din nærmeste avdeling som har et slikt tilbud.

Lykke til!