Potensiell CRPS bør avklares snarlig

Spørsmål

Hei.

For 2 mnd siden ble jeg operert for carpal tunnel syndrom venstre hånd. Jeg fikk noe blødninger, som viste seg som hevelse og blåfarge fra starten av fingrene til ca 10 cm nedenfor håndleddet.

Men smertene og nedsatt funksjonsevne er betydelig forverret, også i forhold til før operasjonen. Arret er hovent, og det er klumper og hevelser ca 1cm rundt hele arret. I tillegg har nye smerter oppstått, som kan minne om leddsmerter i håndledd og hele tommelen. Kraften er sterkt nedsatt, og jeg kan ikke engang ta på barna klær uten betydelige smerter.

Jeg har ved andre operasjoner hatt tendens til hypertrofiske/kelloide arr.

Hva bør gjøres med dette? Det er en umulig situasjon å ikke kunne kle på seg selv eller barna, å måtte få andre til å smøre mat, samt en rekke funskjoner som svekkes.
Problemet ligger også i at siden jeg ble operert privat, vil det offentlige at de skal ordne det, mens de private sier at dette må de offentlige ta. Og skal det offentlige ta det så blir det opptil 6 mnd ventetid.

Kan jeg få permanente skader av dette? Hvilken dokumentert behandling kan være aktuell?

Svar

Hei!

Jeg kan ikke sikkert vite hva som er problemet her, men kraftig arrdannelse pleier ikke å være så smertefullt i utgangspunktet. Det jeg imidlertid tenker når du skriver disse tingene, er det som kalles CRPS, eller kronisk regionalt smertesyndrom. Dette er for en kortslutning i nervene for å regne, og oppstår oftest i hender og føtter. Tilstanden er heldigvis ikke så vanlig, men kan oftest sees etter skader eller kirurgi i disse regioner. Klassiske symptomer er smerter, gjerne spontant, eller ved stimuli som ikke vanligvis skal gjøre vondt, for eksempel lett berøring, eller temperaturvariasjoner. I tillegg vil det aktuelle området fremvise det vi kaller vasomotoriske forandringer, for eksempel avvikende hudfarge og konsistens, endret behåring, neglevekst etc.

Jeg synes absolutt at du skal be om en vurdering av fastlegen om dette kan være en aktuell problemstilling. Hvis dere finner at så er tilfelle, bør du henvises til fysioterapi for trening, i tillegg til en poliklinikk for vurdering av dette. En slik problemstilling haster det med å få avklart og startet behandling i forhold til. De fleste brenner heldigvis ut, men det er bedre jo tidligere man kommer i gang med behandlingen!

Lykke til!