Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Porer i huden, vevstap i ansikt og proteseskift

Spørsmål

Jeg har to problemer med hud/ansikt som jeg ønsker hjelp med:

1. Etter flere år med uren hud har jeg fått mye store porer. Dette er så skjemmende for meg at jeg ofte gjemmer meg bort. Jeg lurer på hva slags behandling som har best effekt på lang sikt for å bli kvitt problemet, uavhengig av pris. Har selv tenkt på laserbehandling og evt. hudpleieserie som Obagi NuDerm. Kan dette være en god kombinasjon? Finnes det noe bedre?

2. Jeg føler at huden i ansiktet og ansiktsformen har blitt litt mer dratt og sliten. Har litt innsøkk i området mellom øyepartiet og kinnet (tear through, ikke poser under øynene), noe innsunkne kinn og lite fylde i kjevepartiet. Hvilken behandling vil du anbefale for å gi ansiktet mer fylde og rette opp små aldringstegn (ansiktsfasong, ikke rynker)? Spør rett og slett om hva som har best effekt.

Kan du si noe om forskjellen på hhv. Botox, Restylane, Juvederm, Sculptra og evt. andre fillere? Fordeler, ulemper, risiko? Jeg vurderer selv å forsøke Sculptra, siden det er en naturlig filler som varer opp til syv år. Stemmer dette? Er risikoen stor for klumper i huden i etterkant, og hva gjør man evt. med dette?

Har hørt at å injisere fett fra eget vev kan være risikofylt da det kan danne klumper som er vanskelige å bli kvitt. Gjelder det samme for ulike fillere? Har hørt at behandling med hyaluronsyre er reversibel hvis det oppstår problemer. Hvilke behandlinger er reversible?

Et lite spørsmål til slutt:

Jeg har så godt som ikke bryster i det hele tatt selv, og la inn 235 g. silikon i hvert bryst for ca. 10 år siden. Etter tre svangerskap og amming ser jeg at det er på tide å bytte protesene. Jeg savner også størrelsen på "ammebrystene". Ønsker altså litt større proteser, gjerne dråpeformede, så de ser litt mer naturlige og "hengende" ut, ikke sånne ballongpupper. Er det større risiko for komplikasjoner med dråpeformede proteser enn runde?

På forhånd takk for svar!

Hilsen litt forfengelig, men bevisst eks-modell

Svar

Hei, og takk for dine spørsmål!

For det første, når det gjelder grove porer i ansiktet, er det nå en smaksak hva som er best, laserablasjon med CO2 laser eller kjemisk peeling med TCA (tri chlor acetic acid). CO2-laserbehandlingen er smertefull, krever narkose, og det tar 10-14 dager før aller sår er grodd. Etterpå har man rødme i ansiktet i flere uker, og får fort ujevn pigmentering dersom man er i sol første 6 mnd. Effekten er imidlertid veldig god, men det innebærer en del lidelse og nede-tid. Peeling er mindre smertefull, trenger vanligvis ikke annet enn krembedøvelse, det er ikke åpne sår og man flasser av etter et par dager. Effekten er mindre, men man kan gjenta behandlingen eller bruke sterkere blanding dersom man trenger mer effekt. Det finnes også andre kjemikalier, som phenol og croton olje som gir effekt på linje med CO2 laserbehandling, men dette er lite brukt i Norge. Bare Obagis vit A syre kremer gir en glød til huden og virker litt oppstrammende på huden når man bruker disse produktene, men effekten opphører når man slutter med dem. Produktene kan ikke kombineres med sol, man blir veldig lysømfintlig, og det er vanlig å slutte med dem om våren og sommeren.

Når det gjelder vevstap i ansiktet, er hyaluronsyre injeksjoner eller fettransplantasjon det mest vanlige. Fordelen med hyaluronsyre er at effekten er forutsigbar, og det er lett å korrigere ujevnheter eller klumper med Hyalase, et enzym som spalter hyaluronsyre. Ulempen er selvfølgelig at det må gjentas, ca hvert 2. år i tear through. Både hyaluronsyre og fett kan gi synlige klumper her, siden huden over er så tynn og delikat. Innsunkne kinn er også mulig å behandle med hyaluronsyre, men man bruker da gjerne større molekyler (Juviderm Voluma eller Restylane SubQ). Disse gir et løft som varer et par år. Jeg har ingen erfaring med Sculptra, men forstår at dette er et område hvor dette også har vært brukt.

Det er vanskelig å si noe konkret om du bør velge en rund eller dråpeformet brystprotese dersom du skal skifte de du har. Ulempen med dråpeformet protese i en slik situasjon er i hvert fall at den kan rotere dersom man ikke fjerner den gamle kapselen eller lager en ny lomme i et annet lag (f.eks. fra over muskel til under muskel), men det er litt foskjell mellom ulike protesetyper. En annen ulempe med dråpeformet protese, er at den er hardere, dråpefomen ligger ikke bare i skallet rundt, men også i silikongelen som derfor er hardere i formede implantater. Det blir nok mer og mer vanlig å bruke dråpeformede implantater særlig hos kvinner som er ferdig med barn, og mange ville nok skiftet til dråpeformede implantater slik du tenker å gjøre for å få mer naturlig utssende på brystene.

Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Spør vår fagperson, eller en av våre andre spesialister, og få svar innen 3 dager.

Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 299,-