Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Polydipsia og polyuria, ekstrem tørste og ekstrem vannlating

Spørsmål

Hei! Jeg er en dame på 47 år som legen ikke finner årsaken til at jeg lider av ekstrem tørste, og stor vannlatning. Jeg drikker mellom 6 og 10 liter om dagen, men når jeg drikker mye blir det bare verre så prøver å begrense meg til 5 – 6 liter om dagen, drikker for det meste bare vann. Enkelte dager er det ikke bare tørsten som er der, men blir ofte svimmel, hodepine, vanskelig å konsentrere meg, glemmer ting, små kvalm, trøtt og sliten. De dagene klarer jeg ikke gjøre så mye og tilbringer mye tid i sengen. Slike dager har jeg ca. 1- 2 dager i uken i snitt. Fastlegen min hat tatt prøver for diabetes, og de er helt normale. Ble så sendt til St. Olav for testing av diabetes insipidus (adh), men de er også normale. Det er heller ikke psykiske problemer som forårsaker drikkingen/tørsten. Tar ikke noe kosttilskudd annet enn tran. Når det gjelder medisiner tar jeg Paracet pga hodepinen, og noen ganger Voltaren for smerter i rygg, skuldre og hofte. Sist jeg var til legen sa han at han ikke ante hva det kunne være, og at jeg bare måtte lære meg å leve med det. Når jeg spurte om det kunne være noen andre som kunne hjelpe sa han at muligens noen alternative behandlere kunne hjelpe, og når jeg spurte hvilke fikk jeg til svar at det viste han ikke. Sa jeg bare måtte prøve meg fram for å finne ut av det med væskebalansen og salt, noe jeg har gjort etter beste evne. Jeg er på AAP pga problemer med hofte og rygg, men det er på bedringens vei, og jeg ønsker å komme ut i 100 % jobb igjen. Slik som det er med tørsten, og det som følger med så kommer jeg ikke til å klare det. Håper derfor på at du har noen råd til hva jeg eventuelt kan bli testet for som ikke er gjort, eller hvem jeg kan henvende meg til. Jeg er 158, og veier 60 kg

Kvinne 47
Svar

Hei,


Det vi kaller polyuri og polydipsi kan være en vanskelig og tidkrevende diagnostisk nøtt for leger. Du sier ikke noe om hvor lenge dette har pågått eller om du har andre symptomer. 

Du har blitt sjekket for en vanlig årsak, diabetes, og en veldig uvanlig årsak, diabetes insipidus. Jeg regner med at de derfor har sjekket urinen din, målt hvor mye urin du har i forhold til væskeinntak, og har målt det vi kaller osmolalitet i urinen. 

Hvis dette ikke har blitt gjort, er det viktig å gjøre det. 


Når vi evaluerer polyuri og polydipsi, følger vi en algoritme. Den baserer seg på de mulige underliggende grunnene til disse symptomene. Polyuri og polydypsi er ikke i seg selv en sykdom, men de er symptomer på noe annet som foregår i kroppen din. 

Jeg skal legge ut en typisk utredning for deg slik at du kan se hva du har fått gjort og hva som ikke er blitt gjort og diskutere dette videre med legen din. Jeg har dessverre for lite informasjon til å si hvilken av disse det kan være, så det er viktig at du går til legen din og lar ham/henne forklare deg hva de har gjort og sjekket for. Dermed kan man også få et klarere bilde av hva som er igjen. 


Det er fire mekanismer som kan føre til disse symptomene:

1) Øket inntak av væske som følge av stress, kjedsomhet, angst eller andre psykiske lidelser

2) Øket GFR, nyrefunksjon, som følge av høyt stoffskifte, feber eller andre hypermetabolske tilstander

3) Øket utskilling av løsningsstoffer grunnet høyt stoffskifte, høyt parathyroidhormonnivå, diabetes, bruk av stoffer som øker urin som for eksempel vanndrivende medikamenter (dette inkludere også koffein)

4) Nedsatt evne i nyre til å reabsorbere vann som i diabetes insipidus eller nyrebasert diabetes insipidus, eller grunnet medisiner eller nyresvikt


Vi ser på hvorvidt det faktisk er høyt volum urin eller om det er hyppig vannlating uten for mye urin, om man har øket tørste, om man har gått ned i vekt, har en bakgrunn som inkluderer familiehistorie med ting som kan føre til dette, sjekker for personlig bakgrunn med nevrokirurgi, meningitt, hodeskader, psykiske lideleser, eller det vi kaller tvangsdrikking, sjekker om pasienten tar medisiner som vanndrivende, lithium, NSAID (ibuprofen, voltaren osv), vitamin D i store mengder, kalsium eller nyreskadende stoffer som kan inkludere ting man kjøper i helsekostforretninger osv, vi sjekker om folk har mange infeksjoner, og om de har høyt blodtrykk, høyt kalsium nivå, obstruksjoner i urinveiene, cyster i nyrene eller andre tegn på kronisk nyresykdom. 

Vi klassifiserer polyuri som enten 1) endokrint som kan skyldes bla diabetes, Cushings sykdom eller diabetes insipudus, 2) nyrebasert for eksempel nyresvikt, Fanconi syndrom, infeksjoner mm, 3) det vi kaller iatrogenisk som kan skyldes alkolhol vanndrivende, visse antibiotika, eller lithium, 4) metabolsk som for eksempel høyt kalsiumnivå eller lavt kaliumnivå, 5) psykiatriske sykdommer og 6) andre sykdommer som visse typer anemi og blodpropper. 


Det er viktig at man sjekker for alt dette, og at du så blir behandlet for den underliggende grunnen. 

som en siste kommentar vil jeg si at det er ikke opp til deg å passe på saltnivået i blodet ditt. Hvis det er lavt må du behandles for dette, og du må ha blodprøver for å følge det opp slik at livet ditt ikke står i fare. Lavt natrium eller kalium nivå er potensielt farlig for deg. 


Lykke til!


Mvh,


Nina Bryhn, MD

 

Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Spør vår fagperson, eller en av våre andre spesialister, og få svar innen 3 dager.

Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 299,-