Pleurafortykkelse og væske i lungen

Spørsmål

Hei. Skriver for min far som er 70 år. Han har de siste årene hatt varierende grad av problemer m lungene . Starter for 5 år siden det han fikk kirurgisk fjernet ett lungehamartom. I etterkant av operasjonen hadde han perioder der han hadde nedsatt allmenn tilstand , feber og vondt i brystet. (Dette er snakk om 1-3år etter operasjonen ) tok ril stadighet røntgen og blodprøver. Rtg negativ og infeksjonsprøvene -CRP og SR var stadig forhøyet ... feberen og de høye infeksjons prøvene har de siste 2 årene gitt seg , men den dårlige formen kommer og går. Fra å være nesten sengeliggende til å så stå på ett tak å snekre neste dag .... går til jevnlig oppfølgning på Ullevål pga kols. Tok rtg thorax der juni 17 , som var Ok - bare noen fortetninger . (Sten lunger pga tidligere arbeid) Ny CT thorax nå i NOV17, som viser pleurafortykkelse og væske i ene lungen . Pappa har følt seg noe kortpustet den siste tiden, og har smerter i bryst og rygg, har i tillegg flekker/ utslett på kroppen som har kommet og gått med den dårlige formen siste halvåret. Nå er det satt i gang pakkeforløp for kreft og skal ta nålbiopsi av pleurahinne og væske . Er selvfølgelig redd brysthinnekreft , men tenker også at det kan være noe annet pga, flekkene, kvalme, svette, veldig varierende form .... osv
Mere type en betennelse som kommer og går???
- spm 1 : kan det være en autoimmun lidelse ? Sarkodiose E.l ? Og vil man i såfall få svar på det med lungenål biopsien?
Hvilke andre tiltak burde settes i gang for å evnt finne ut av betennelse tilstand i kroppen ?
- spm 2 :om det hadde vært kreft så hadde vel ikke formen vært så variabel over så lang tid ? Vil mann ikke da bli dårligere og dårligere ?
Spm 3: om det skulle vise seg å være det verst tenkelig svaret med brysthinnekreft , er immunterapi en behandlings mulighet ? Hva er beste behandlingen ?
Må også nevne at pappa har jobbet i ett skiferbrudd i mange år, men er ikke asbest i Stein støv. Han er ellers en sprek og aktiv 70 åring

Svar

Hei

Din far på 70 år har altså kols i tillegg til at han har vært utsatt for stenstøv i mange år gjennom arbeidet. Da CT thorax nå i november 17 viste pleurafortykkelse og væske i den ene lungen ble han henvist til pakkeforløp med tanke på kreft. Formålet med pakkeforløp er å avklare hvorvidt det dreier seg om alvorlig sykdom. For å avklare dette raskest mulig innebærer det alltid flere undersøkelser som koordineres for raskest mulige svar og valg av evt. behandling.

Du spør om det kan være en autoimmun lidelse eller sarkoidose fin far har fått. Det blir dessverre umulig for meg å svare på. Det kan også være vanskelig å svare på for den som har studert CT bildene av din fars lunger. Biopsi vil gi svar på hvorvidt det eksempelvis er betennelsesceller eller kreftceller som bidrar denne fortykkelsen i lungehinnen.

Det finnes både aggressive og mindre aggressive former for kreft, hvor enkelte kreftformer kan være tilstede i kroppen over lang tid før man får symptomer eller hvor det kan oppdages på prøver/undersøkelser. Andre kreftformer kan være mer aggressive. Felles for alvorlige og aggressive kreftformer er at man uten behandling blir gradvis dårligere og dårligere. Hvorvidt symptomene du beskriver skyldes det som ble sett på CT thorax av lungene til din far i november 2017 er ikke mulig å svare på før resultatene av de kommende prøver foreligger.

Brysthinnekreft er svært sjeldent dersom det ikke foreligger eksponering for asbest. Immunoterapi er en relativt ny behandlingsform som pr. idag kun gis til enkelte typer lungekreft når annen primær behandling ikke har gitt ønskelige resultater - såkalt andrelinjebehandling. Hva som vil være den beste behandlingen ved brysthinnekreft kommer an på utbredelsen. Jeg vil råde dere til å ta en ting av gangen, og ikke forskuttere alle alternativer. Det viktigste nå er å avklare hva som feiler din far, for deretter å få vurdert behandlingsalternativer skulle det være behov for det. At din far er en sprek og aktiv 70-åring er helt klart gunstig uansett hvilke prøvelser fremtiden måtte bringe.

Håper dette var nyttig for dere. Lykke til!