Planlegger reise til Thailand, og er kanskje gravid - 66912

Spørsmål

Hei! Jeg har et spørsmål angående Zika Virus.

Jeg og mannen min skal på bryllupsreise til Thailand i to uker i juli. Vi planlegger å bli gravide, og jeg sluttet på prevensjon i januar. Jeg lurer på det er slik at det er farlig å reise til Thailand dersom jeg skulle bli gravid, evt bli gravid kort tid etter oppholdet i Thailand? Jeg har nylig lest at man bør vente i et halvt år før man prøver å bli gravid etter å ha oppholdt seg i et land der det er fare for Zika virus. Betyr dette at vi enten må avlyse turen vår fordi vi er "prøvere", evt om jeg må begynne på prevensjon igjen og vente til 2018 før jeg kan bli gravid. Vi syns selvsagt dette er veldig synd hvis det er tilfelle, men jeg ønsker å forhøre meg med lege før vi gjør en avgjørelse dersom du kan gi oss et råd.

Med Vennlig Hilsen
Kvinne 29

Kommersiell tjeneste fra Lommelegen:

Har du spørsmål om din egen helse?

Spør en spesialist i dag og få svar allerede i morgen

Svar

Vi anbefaler i utgangspunktet ikke å reise til tropiske områder om man er gravid, men om reisen er betalt synes jeg det er vanskelig å si at man skal skyte en hvit pil etter de pengene. Graviditet gir ikke grunnlag for å få tilbakebetalt pengene gjennom avbestillingsforsikringen, unntatt om det er en helt ny anbefaling som man ikke kunne vite om da man ble gravid.

Det er en rekke infeksjoner man kan pådra seg i tropene, som kan skade fosteret. Risikoen er ikke stor, men den er unødvendig. Når det gjelder zikavirus er det påvist i Sørøst-Asia, men det har sannsynligvis vært der hele tiden, så det er ikke som epidemien som har herjet i Latina-Amerika, hvor viruset plutselig kom til en befolkning som ikke hadde noen immunitet mot viruset. Risikoen vil være mye mindre i Sørøst-Asia enn i Latin-Amerika. Folkehelseinstituttet anbefaler inntil videre å vente i to måneder med å bli gravid, og seks måneder med å gjøre noen gravide etter opphold i områder hvor zikaviruset forekommer.

Les gjerne mer om reiser og graviditet på min hjemmeside http://www.reiseklinikken.no/reiser_gravide.asp.

I ditt tilfelle vil jeg si: Om Billetten ikke er betalt kan dere jo bare utsette reisen til det minste barnet er fem år. Om den er betalt så vil du vel reise. Om du nå får menstruasjon bør du starte med prevensjon igjen til Folkehelseinstituttets anbefalinger tilsier at du kan bli gravid etter reisen. Om det viser seg at du er gravid kan du reise, men du bør gjøre så godt du kan for å beskytte deg mot myggstikk, med tanke på insektbårne sykdommer, som zikavirus, denguevirus og malaria. Du bør også unngå rått kjøtt og rå salat, for å unngå toxoplasmose og tyfoidfeber. Under flyreisen bør du drikke mye, og gå så mye du kan, for å forebygge blodpropp. Du bør ikke sole deg for lenge av gangen mot din gravide mage, da det er fare for overoppheting av fosteret.

Har du spørsmål om REISEMEDISIN?

Spør en av våre spesialister og få svar innen 1 – 3 virkedager.

  • Få skriftlig legesvar på mail
  • 100 % anonymitet
  • 30 leger fra 10 ulike fagfelt
Still et spørsmål
Gunnar Hasle REISEMEDISIN
Pris fra 259,-