Planlagt graviditet i malariaområde

Spørsmål

Jeg skal reise til malariaområde i Afrika på besøk til kjæresten min. Vi ønsker å bli gravide. Kan malariamedisinen doxylin taes under graviditet, eller bør jeg be om resept på annen medisin?

Kvinne, 29 år

Kommersiell tjeneste fra Lommelegen:

Har du spørsmål om din egen helse?

Spør en spesialist i dag og få svar allerede i morgen

Svar

De eneste malariamedisiner som trygt kan brukes under graviditet er klorokin og Paludrin, men de er ikke gode nok i Afrika. Doxycyclin (Doxylin, Vibramycin) skal i hvert fall ikke brukes. Når det gjelder Malarone og Lariam har vi ingen holdepunkter for at de gir fosterskade, men det man må bevise er at de ikke gir fosterskade, og det er mye vanskeligere. Det hender at man er nødt til å reise til et område med høy risiko for malaria selv om man er gravid, og da er det bedre å ta Malarone eller Lariam enn å få malaria.

Mitt klare råd er å vente med "graveringen" til etter Afrikaoppholdet. Om det haster veldig får han heller gjøre en snarvisitt til Norge etter at du har kommet hjem.

Om du nå tenker at det finnes milliarder av kvinner som blir gravide i malariaområder har du helt rett, men i disse områdene har man en helt annen sykelighet enn vi har i Norge.